perjantai 9. lokakuuta 2015

NÄTIMPÄÄ SIIVOUSAPUA

Heipparallaa! Ihanaa, raikas syksy on tullu, koska mie niin tykkään näistä pikkupakkasista ja raikkaista aamuista. Ja syksyn värit on niin upeat. Parasta tässä on se, että saa kääriytyä lämpimiin vaatteisiin, koska mie rakastan syksypukeutumista. Ihania takkeja, huiveja, pipoja, hattuja, lapasia, villasukkia, kenkiä, neuleita... Lista on loputon. Mulla tullee syksysin aina ihan kauhea himo shoppailla kaikkea uutta syksyvaatetta, en tiä mikä siinä on. Tänäki syksynä on tullu hommattua, hupsista vain, uus takki (joka kylläki kirpparilta!), kengät, hattu, huivi ja parit muut rääsyt. Tämä on vain tämmönen joka syksynen paha, jonka pitäs mennä ohi pikkuhiljaa, kunhan se talvi tullee. Syksysin minusta vissiin tullee vähän pinnallinen materialisti, jos voi näinki rumasti sanoa.

Upea syksynen Turku.

Se siitä minun syksyvaatepakkomielteestä ja mennäänpäs tämän viikon värkkäilyyn! Viime viikolla puhuin, että tännään tulis jotaki kattaukseen liittyvää, mutta eipäs tullukaan. En malttanu piettää liian pitkää taukoa blogista, ko en ole saanu vielä kaikki matskuja sitä varten kässiini, joten nyt tulleeki jotaki ihan muuta, että saan postauksen ajallaan kirjotettua! Näköjään aika pinttyny tapa tullu jo tästä bloggaamisesta, että pakko saaha se yks postaus viikkoon kirjotettua. Eikä siis tunnu pakkopullalta, vaan ihan päinvastanen fiilis edelleenki. Tämä on niin minun juttu! Mutta joo, nyt asiaan.

Mie olen tässä syksyllä virkkaillu vähän kaikenlaista, työn alla oleva torkkupeitto on yks isoimmista projekteista. Ajattelin esitellä senki teille jossaki soppelissa välissä, kunhan saan (toivottavasti) sen tässä ennen joulua valmiiksi. Sen torkkupeiton virkkaaminen on ollu aika ykstoikkosta, niin on tarvinnu välillä sitten vähän jotaki muitaki virkkausprojekteja. Muutama viikko sitten eksyin Turun Lankamaailmaan just lanka-alennuksien aikoihin ja matkaan tarttu pari kerrää bambulankaa. Olin jo pitemmän aikaa haaveillu, että virkkaisin ittelle tiskirättejä keittiöön. Nytpä sitten päätin kantaa oman korteni kekoon tässä tiskirättitrendissä ja suunnittelin pari helppoa virkkausohjetta. Se oli vähän semmosta "virkkaa ja pura" -rumbaa, koska piti seki huomioija, että ei tule liian tiivistä virkkausta. Tämä siis siksi, ko luin jostaki, että suht harva kokonaisuus olis hyvä näissä kuivumisen kannalta. Mutta kyllä mie lopulta sain pari kivvaa kokonaisuutta kasattua.

Tiskirättien valmistukseen tarvit:
- bambulankaa (mie käytin Blend bamboo -lankaa, joka on 70% bambua ja 30% puuvillaa)
- virkkuukoukku nro 3


Mie ostin kaks 50g lankakerrää, joista sain kaks rättiä ja molempia värejä vielä jäiki reilusti käyttämättä. Mie tein siis molemmista räteistä kaksvärisiä ja halusin käyttää tuommosia raikkaita värejä. Voipii olla, että jossaki välissä virkkaan sitten vähän neutraalimmat jos nuo alkaa kyllästyttää. Koska näitä rättejä on tosiaan tosi nopea ja helppo virkata vaikka samala, ko kattoo telkkaria. Nämä bamburätithän voi sitten pestä pesukonneessa 40 asteessa ja ottaa taas uuesti käyttöön, aika kätsyä! Mutta nyt niihin ohjeisiin.

Ensin selvennän teille minun käyttämät lyhenteet. Jos koko silmukkatyyli on teille ihan outo, niin googlatkaa, ihan varmasti löyvättä esim. ohjevideoita miten se tehhään!

s = silmukka
kjs = ketjusilmukka
ks = kiinteä silmukka
ps = piilosilmukka
p = pylväs
krs = kerros

Tiskirätti nro 1:
Mie alotin tämän virkkauksen vaaleanpunasella langalla.

1. krs: 58 ketjusilmukkaa.
2. krs: alota kolmella kjs ja sitten tee 57 pylvästä edellisen krs:n silmukoihin.
3. krs: 3 kjs, 2 p, 3kjs. *3 p yhteen, 3 kjs*. Toista *-* vielä 11 kertaa ja tee loppuun vielä kolme pylvästä. Alla on esimerkkikuvia, miltä työn tähän mennessä tulisi näyttää.


4 krs: 6 kjs, *3 p yhteen, 3 kjs*. Toista *-* vielä 12 kertaa. Tee loppuun vielä yks pylväs. Tee aina kolmen pylvään rypäs edellisen kierroksen ketjusilmukkakaarien kohalle.

Kerroksia 3 ja 4 toistetaan vuorotellen, sen mukkaan, minkä kokosen haluaa omasta tiskirätistään tehä. Alla olevasta kuvasta näkkyy miten mie värienkäytön jaottelin. Minun rättiin tuli näitä "kuviokerroksia" 22.

Sittenkö kerroksia on tehny halutun määrän, niin tehhään vielä yks kerros pelkkää pylvästä. Eli 3 kjs, *2 p ketjusilmukkakaareen, 2 p pylväsryppään silmukoihin*. Toista *-* 12 kertaa. Loppuun vielä kolme pylvästä.

Päättele kaikki työn langat huolellisesti.


Sen jälkeen voi halutessaan tehä tiskirättiin vielä koristereunuksen. Mie tehin niin sanotun nirkkoreunuksen. Eli alottaa virkkauksen jostaki rätin nurkasta. *2 ks, 3kjs, ps ketjusilmukoiden juureen, eli viimeisimpään ks:n*. Toista *-* niin kauan, että tiskirätin koko ympärys on reunustettu. Päätä lopuksi vielä neki langat huolellisesti. Tiskirätti on valmis!Valmis tiskirätti.

Tiskirätti nro 2:
Tästä tiskirätistä tullee tavallisen neliskulmasen sijaan kuuskulmio. Tein tästäki raitasen, ja mulla jokanen raita oli kolme kerrosta paksu.

1. krs: 5 kjs, sulje ympyräksi ps:llä ensimmäiseen kjs:n.
2. krs: 3 kjs, 2 p, 1 kjs. *3 p, 1 kjs*. Toista *-* vielä 4 kertaa. Lopeta krs aina tästä lähtien tekemällä piilosilmukka aloituksen kolmanteen ketjusilmukkaan.
3. krs: 4 kjs, 1 p, 1 kjs, 1 p, 1 kjs. *1 p, 1 kjs, 1 p, 1 kjs, 1 p, 1 kjs*. Toista *-* vielä 4 kertaa.
4. krs: 3 kjs, 1 p samaan silmukkaan ketjun juureen, 3 p, 2 p samaan silmukkaan, 1 kjs. *2 p samaan s:n, 3 p, 2 p samaan s:n, 1 kjs*. Toista *-* vielä 4 kertaa.


Tässä välissä mie vaihoin sitten langan turkoosiin.

5. krs: 4 kjs, 1 p heti seuraavaan s:n, tämän jälkeen tee seuraavasta neljästä silmukasta joka toisen kohdalle 1 kjs ja joka toisen 1 p. Sitten taas 1 p, 1 kjs ja heti seuraavaan s:n 1 p. Tee vielä 1 kjs. *1 p, 1 kjs, 1 p heti seuraavaan s:n, tämän jälkeen tee seuraavasta neljästä silmukasta joka toisen kohdalle 1 kjs ja joka toisen 1 p. Sitten taas 1 p, 1 kjs ja heti seuraavaan s:n 1 p, 1 kjs.* Toista *-* vielä 4 kertaa.
HUOM. 1 ketjusilmukka joka lisätään kahden vierekkäisen pylvään väliin, lisää kerrokseen aina silmukoita.
6. krs: 3 kjs, 1 p samaan silmukkaan ketjun juureen, 7 p, 2 p samaan silmukkaan, 1 kjs. *2 p samaan s:n, 7 p, 2 p samaan s:n, 1 kjs*. Toista *-* vielä 4 kertaa.
7. krs: 4 kjs, 1 p heti seuraavaan s:n, tämän jälkeen tee seuraavasta kahdeksasta silmukasta joka toisen kohdalle 1 kjs ja joka toisen 1 p. Sitten taas 1 p, 1 kjs ja heti seuraavaan s:n 1 p, 1 kjs. *1 p, 1 kjs, 1 p heti seuraavaan s:n, tämän jälkeen tee seuraavasta kahdeksasta silmukasta joka toisen kohdalle 1 kjs ja joka toisen 1 p. Sitten taas 1 p, 1 kjs ja heti seuraavaan s:n 1 p, 1 kjs.* Toista *-* vielä 4 kertaa.


8.-13. krs: Tehään edellisten kerrosten tapaan siten, että joka toinen kerros on tiheämpi pylväskerros ja joka toinen harvempi ketjusilmukka-pylväs kerros. Muistakaa vain tehä aina joka kerroksella lisäykset! Eli tiheämmällä kerroksella lisäykset on se kaksi pylvästä samaan silmukkaan, ja harvalla kerroksella lisätään se ketjusilmukka sinne vierekkäisten silmukoiden pylväiden väliin. Kysykää, jos oli liian vaikeasti selitetty. Voin yrittää selventää asiaa parhaani mukaan! Näistä kuvistaki voi koittaa tiirailla vähän suuntaa. Mutta periaate siis on se, että harvalla kierroksella pylväitä korvataan ketjusilmukoilla.
Sitten tehään tähänki vielä samalainen koristereunus eli nirkkoja kehiin. Taas alottaa virkkauksen jostaki rätin nurkasta. *2 ks, 3kjs, ps ketjusilmukoiden juureen, eli viimeisimpään ks:n*. Toista *-* niin kauan, että tiskirätin koko ympärys on reunustettu. Niin joo ja päättäkää kaikki langat sitten huolellisesti tästäki. Sitten on tämäki tiskirätti valmis!

Siitäpä sitten vain koukku kätteen ja virkkaamaan! Tässä taas yksinkertanen tapa somistaa keittiötä, jos normaalit rätit kyllästyttää. Ja muutenki ekologista, ko näitä rättejä voipii käyttää useamman kerran, ko vain välissä pyöräyttää pyykikonneessa. Suosittelen, koska virkkaus! <3 Näistä räteistä on helppo alottaa oma "virkkausura", jos on haaveillu siitä touhusta, mutta ei oikein tiä miten ja mistä alottas. Nämä on niin helppoja, eikä ole väliä vaikkei menis niin justiinsa, koska tällä sie kuitenki pyyhit vain pöytiä. Rohkeasti vain kokkeileen!Mie täällä taas vaihteeksi istuskelen junassa teille kirjottelemassa, koska Lappi ja koti kutsuu. <3 Laukkuun on pakattu kaikennäköstä värkkäilytavaraa ja isälle on laitettu viestiä menemään, että kaivaa mulle matskuja esille, heh! Pää nimittäin pursuaa ideoita joita on hyvä toteutella Pellon kotona. Joten pysykääpä kuulolla, koska kaikenlaista kivvaa vinkkiä ja värkkäilyä on luvassa. ;)

Kivvaa viikonloppua kaikille!

Terkuin, Sanna

1 kommentti:

  1. Saisko tästä sun blogista mobiiliversioo, olis kivempi lukee puhelimella :) sen saa asetuksista niin et skaalaa autonaattisesti oikeen kokoseks :)

    VastaaPoista