perjantai 12. elokuuta 2016

MAJAKAN KUULUMISET + ARVONNAN VOITTAJA

Muistattako vielä minun viime kesänä värkkäilemän majakan? Saviruukuista rakennetun hökötyksen, joka lyhdyn kans kivasti koristi pihhaa tai puutarhaa. Se on ollu ylivoimasesti yks suosituimpia värkkäilyjä, ainaki mitä kävijälukuja on tarkastellu. Lisäks se on saanu paljon kommentteja ja ihasteluja niin blogin puolela ko muualaki. Senpä takia haluanki kertoa, mitä sille nyt kuuluu, koska se on tässä vuen aikana kokenu pienen muutoksen täälä meän kotipihassa isän toimesta.

Puhuin jo viime kesänä, että meän majakka ainaki tullee saamaan ihan oman alustan, missä se tullee hyvin näkösälle pihalla. Semmosen se isä tosiaan sitte värkkäiliki. Sitä alustaa varten me mm. kävimä viime kesänä vähän millon mistäki kerräämässä litteitä kiviä. Vaihekuvia toteutuksesta ei valitettavasti ole, mutta lopputuloksesta kylläki! Nyt siis näättäki vaihteeksi minun isän tekemän värkkäilyn, myös sen kertomana ja minun kirjottamana. Tässäpä tullee!

Alustan rakennustarvikkeet:
- litteitä kiviä ja hiekotussoraa
- 9 litran maaliämpäri (riippuen tietenki vähän majakan koosta)
- joku pohjalevy (esim. maatalousvaneria)
- finnfoamia
- uretaanimassaa
- silikonia (ja mahollisesti laastia)
- terävä veitsi

Ensin suunnitellaan majakan koon mukkaan minkä kokosen alustan haluaa, eli katotaan tarpeeksi iso vaneri mille rakentaa se ylös kohoava karton mallinen alusta. Sitten tyhjä iso maalipurkki liimataan ylösalasin vaneriin keskele kiinni. Liimana voi käyttää silikonia. Seuraavaksi leikataan finnfoamista maalipurkin ympärille sopivia palasia, jotta saahaan siihen sitä kartion muotoa. Maalipurkin pohja toimii siis sen majakan alustana, ja sen maalipurkin ympärille olis tarkotus rakentaa tuo koristepläjäys. Finnfoamit kiinnitetään ämpärin ympärille (ja vaneriin) uretaanilla. Lisäksi, jos ja kun siihen jää rakoja ja välejä, niin neki täytetään uretaanilla, että saahaan semmonen mahollisimman tasasen muotonen alusta. Sitten annetaan koko homman kuivua. Sen jälkeen terävällä veittellä muotoillaan alustasta tasasen kartio. Lopputuloskuvista toivottavasti saa vähän esimerkkiä, että minkä mallinen siittä pitäs tulla, ko sitä lähtee rakentaan nuista matskuista.




Lopuksi koristellaan alustasta näyttävän näkönen kivillä ja soralla. Litteät kivet liimataan silikoonilla tai vaihtoehtosesti esimerkiksi jollaki laastilla alustaan kiinni. Kivien väliin jää väistämättäki niitä rakoja, niin niihin väleihin sitten ripotellaan sitä soraa. Jos käyttää silikoonia, niin sitä pittää laittaa erikseen niihin rakoihin, ennenkö pistelee sitä soraa siihen. Jos käyttää taas laastia, niin levittää eka laastia, sitte pistää kivet ja sitte heittelee sorat väleihin. Laasti voi olla tässä helpompi vaihtoehto. Isä käytti silikoonia, ko sillä ei ollu laastia sillä hetkelä käytössä. Koristelun tavotteena on siis peittää se uretaani ja finnfoami kokohnaan piiloon. Ja tietenki saaha ulkonäöstä nätti! Lisäksi isä peitti maalipurkin pohjan reunatki soralla (soran alle silikonia, että tarttuu). Sitten vain majakka paikalensa, eli tuohon maalipurkin pohjan pääle. Sitä ei siihen kannata liimata, ko sitten sen alustan saa tarvittaessa poijeski. Plus tietenki se on helpompi kerätä talviteloilleki, ko on pohja ja majakka erikseen.

"Ja näin sinulla on pihallasi oma majakka, joka opastaa sinut kotiin vaikka ravintolaillan jälkeen."
- isä




Vielä yks tärkeä juttu muuten! Miehän olen tosiaan viimein arponu myös blogin synttärilahjan voittajan. Olen ollu niin lomatunnelmissa (yhen remppaprojektin parissa, josta myös seuraa myöhemmin postausta), että tämä arvonta vähän venähti. Suoritin arvonnan ihan niin, että kirjottelin jokaselle osallistujalle arvat käsin pienelle paperille, taittelin ne ja heitin kulhoon. Äiti sitten toimi onnettarena ja nosti voittajan kulhosta summanmutikassa. Ja voittajakommenttihan on...

"Mihin keksisit käyttää yksittäisiä pyyheliinoja? Meille on kertynyt lahjaksi saatuja käsipyyhkeitä, ihan kivoja,muttei meidän kylppäriin sopivia."

Paljon onnea voittajalle! <3 Mie olen pistäny voittajalle sähköpostia menehmaan, että saahaan paketti toimitettua uuelle omistajalle. Kiitos kaikille osallistujille, ko jaksoitta laittaa mulle aivan huikean hienoja materiaali- ja värkkäilyehotuksia. Olen toela otettu! Käytän niitä ihan varmasti apuna, ko alan miettiin tulevia värkkäilyjä. Kiitos tietenki myös onnitteluista, joita sateli kans joka suunnalta! Ilman teitä ei olis tätä blogia, joten en voi ees kiitellä teitä tarpheeksi. <3


Mie alan tästä viikonlopun viettoon ihanien ystävien kans, sillä mieki viimein pääsen tälle kesälle festareille! On se vain niin kivvaa olla lomala, ko saa tehä kaikkea mistä tykkää, ja etenki nauttia tästä pohjosen elosta ja olosta. Mukavaa viikonloppua kaikille!

Terkuin, Sanna