tiistai 20. lokakuuta 2015

TAIKAA MUKIN ALLE

Heissansaa! Heh heh, just viimeks pääsin selittämästä, kuinka pakko blogata joka viikko. No tuo syyslomaviikko pohjosessa vilahti niin silmissä, että kirjottelut jäi vähän taka-alalle. Värkkäiltyä tuli kyllä, mutta en vain saanu tänne blogiin asti mittään tulemaan. Pahottelut siis pienestä viivästyksestä! Oli kyllä mukava ja touhuntäyteinen loma, ja tuntu että se oli ohi ennenkö oli ees ehtiny kunnolla alkaa. Monta asiaa jäi tekemättä, ko aikaa ei ollukaan niin paljon ko aattelin. Viikko on loppujen lopuks lyhyt aika. Mutta ainaki sain nauttia Lapin luonnosta, nähhä meän Roope koiran vihdoin tositoimissa mettässä, vieläpä useampaan otteeseen, ja tietenki nauttia hyvästä seurasta (ja ruuasta). Unohtamatta niitä värkkäilyjä. Touhurikas syysloma paketissa vois sanoa. Nyt voipii hyvillä mielin nauttia taas omasta rauhasta ja arjesta täälä etelässä.

Ja nyt siihen värkkäilyyn, josta puhuin jo pari viikkoa takaperin, eli jotaki käsintehtyä kattaukseen. Tämä värkkäily on kiva varsinki nytkö joulu ja glögikausi lähenee, ja tästäpä vaikka kiva lahjaidea pukinkonttiin! Tännään värkkäilyohjeet tullee siis lasinalusiin. Mulle joku joskus sano, että lasinaluset on ihan turhanpäiväset, mutta höpöhöpö sanon mie. Mulla ainaki minun yks ja ainoa lasinalunen on ollu kovassa käytössä, joten nämä tuli mulle enämpi ko tarpeeseen.

Lasinaluset saat, ko hommaat nämä tarvikkeet:
- vaneria
- servettejä
- liimaa
- kalustelakkaa
- pensseli ja havillinen purnukka


Ensmäisenä on tietenki hyvä hommata se pohja, mistä se lasinalunen tehhään. Mie käytin näissä vaneria. Isä leikkasi mulla noin 10cm x 10cm kokosia palasia, joista sitten pyöristettiin nuo kulmat. Jos ittellä ei ole mahollisuuksia vanerin leikkelyyn, niin nykyään askartelukaupoista löytää kyllä vaikka minkälaista krääsää, niin voisinpa melkein luvata, että löytyy jotaki tämmösiä neliöitä tai pyöreitä vaneriläpysköjäki. Tai sitten rohkeasti kokkeileen jotaki ihan muuta matskua pohjaksi, esimerkiksi korkki vois toimia. Ikeassa taitaa itteasiassa löytyä just lasinalusiksi tarkotettuja korkkipohjia, ja tuunaa niitä vain sitte tällä tyylillä minkä nyt esittelen!

Ja koska mie olen aivan hurahtanu tuohon decoupage-tekniikkaan, niin eiköhän se ole päässy tähänki värkkäilyyn matkaan! Tässä värkkäilyssä käytetään taas hyväksi servettejä, että saahaan luotua vanerille nätti kuviopinta. Mie olen tykästyny aivan mahottomasti tuohon Iittalan Taika -mallistoon, niin päätimpä sitten valita ne servetit tähän hommaan. Ja tietenki sinisenä! Tällä kertaa käytössä on tuo pienempi servettikoko.


Tehhään taas lamppu postauksestaki tuttu vesiliimaseos, eli suhde on yks osa vettä ja yks osa liimaa. Sitten vain mallailee servetistä haluamansa kohan tuohon vanerin päälle. Kantsii sillai mallailla se servetti, että sitä tullee nuitten reunojen yli, koska mie hoksasin, että paras tapa asetella se servetti tuohon päälle on, että se yltää tuon vanerin reunoilleki ja vähän alleki. Näin ei lähe repsottaan ne reunat, ko käänhäyttää ne sinne alle. Ja muistakaa repiä sen servetin toinen kerros poijes muuten!
Sittenkö on hyvä kohta katottu, niin alkaa vain levittään sitä vesiliimaa keskeltä pikkuhiljaa laajentaen aluetta. Häätyy muistaa sitten taas se, että servetti on tosi hauras ko se kastuu, niin varovasti ja kärsivällisesti on se tekniikka! Aivan silosesti sen saa kiinnitettyä sillai, että varovasti "singuttaa" sitä servettiä samalla ko levittää sitä vesiliimaa siihen päälle. Alta löytyy ehkä vähän selventävä animaatio, mitä mie tarkotan. Tärkeää on kuitenki se, että kasvattaa sitä yhtä aluetta tasasesti, eikä lähe läiskiin sitä vesiliimaa sinne tänne.Tässä työssä mie jätin nuo servetin "nypyläreunat" leikkaamatta ja käytin kyllä ihan niitäki kohtia. Ne nypylät katosi aika hyvin, ko sitä silotteli tuolla vesiliimalla ja pensselillä.

Sittenkö on saanu tuon etupuolen liimattua, niin leikkaa sitten ylimääräset reunoilta poijes, mutta muistaa jättää sen verran, että saapii kuiten käännettyä reunoille ja alleki vähän. Mie leikkasin nuihin nurkkiin pienet halkiot, niin ne sai nätisti käännettyä tuon vanerin alle. Tietenki voipii päällystää sen vanerin alapuolenki servetillä, jos haluaa, mutta mie näin sen vähän turhana työnä.Vielä liimaläträilyn lopuksi sivelee ne reunat ja sen alapuolelle menevän servettisuikaleenki sillä vesiliimalla. Nämä kaikki vaiheet sitten toistaa kaikkiin niihin vaneripalasiin. Mulla näitä tuli seittemän: yks oli semmonen "testikappale", josta ei tullu niin sievä ja loput kuus onnistu ihmeen hyvin. Ko kaikki on tosiaan liimailtu kiinni, niin sitte antaa yön yli niitten kuivahtaa ihan rauhassa.Tuolla yhellä servetillä mie sain päällystettyä aina yhen vaneripalasen, koska halusin tehä useamman erilaisen ja laitoin aina eri servetin kohan tuon vanerin päälle. Yhen vanerin päällystin kahesta servetin palasta, koska halusin yhteen aluseen kokonaisen ketun. Ko jos käytti vain yhtä servettiä, niin sai vain tuommosen kurkkaavan ketun, niinkö yllä olevassa kuvassa näkkyy.

Noniin, sittekö aluset on täysin kuivunu, niin niihin laitettaan päälle vielä lakka, joka suojaa tuota servettipintaa, että nuo oikeasti saa käyttökelposiksi alustoiksi. Eli ihan perus kalustelakka vain kehhiin ja lakkaileen. Mie ihan ekana lakkasin kaikista alapuolet parriin otteeseen. Tuolla minun lakalla kuivumisaika oli vain tunti, joten oottelin reilun tunnin ennenkö aloin lakkaan tuota päälipuolta. Lakkasin tuon päälipuolen ja reunatki parriin kertaan, että tuo alunen varmasti saa mahollisimman kestävän suojapinnan.

Ja sittenkö on kaikki lakkailtu joka puolelta, niin antaa sitten niitten ihan rauhassa taas kuivua. Niihin tosiaan tullee tuommonen kiiltävä pinta sittenkö ne käsittellee tuolla lakalla. En tiä tulisko sameampi, jos käyttäis täysin mattaa lakkaa?


Sittenpä ne lasinaluset onki valmiita käyttöön! Mie olen kyllä ihan superonnellinen, ko nämä onnistu paremmin ko osasin ees toivoa. Nyt mulla on ihanat lasinaluset. Taijanpa joskus tehhä jotku vähän kesäsemmätki, koska näistä mulle tullee mieleen vähän semmonen syksy- ja talviaika. Miekö itte tykkään tosi paljon tehhä kaikkea tarkkaa näperrystä, niin tämä oli oikein bueno homma mulle. Nyt vain ihmiset servettikaupoille, niin saatta jouluksi ihanat glögimukialuset! :)

Pakko vielä sanoa, että kyllä muuten maistu taas glögi hyvältä pitkän tauvon jälkheen! Onpa kyllä ihanaa, että joulu on jo aika lähelä, koska mie kyllä ihan tykkään joulunajasta. Lisäksi olen suunnitellu tänne blogin puolelleki vähän kaikkea jouluaiheista värkkäilyä, ko päästään vähän lähemmäksi joulukuuta. Ja ehkä vähän jotaki muutaki jännää on luvassa... ;) Kannattaa jäähä seuraileen!

Lepposaa tiistai-iltaa ja palataanpa taas uusien värkkäilyjen parissa! :)

Terkuin, Sanna

EDIT 21.10.-15: Tuli vähän kyselyä, että mistä ihmeestä vois nuita valmiita vanerinpalasia löytää, niin mie löysin teile pienellä hakemisella ainaki yhen nettikaupan. Tällä hetkelä ne on tilapäisesti loppu, mutta kannattaa jäähä seuraileen! :) Ko PAINAT TÄSTÄ niin pääset suoraan sinne askartelukauppaan.

7 kommenttia:

 1. Moikka! Pidän sun blogista, ihania ohjeita ja aina hyvät havainnollistamiskuvat 😊Muutaman ohjeen olenkin jo itse toteuttanut ja odotan innolla lisää! Mutta näin etelänlapsena jokunen sana jää välillä ymmärtämättä, esimerkiksi mitä ihmettä tässä tekstissä tarkoittaa havillinen? 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiva kuulla, että tykkäät blogista ja tämmönen aika runsas kuvamäärä toimii sulle. :) Ja mikä mahtavinta, että olet jääny innolla seuraileen ja ootat jatkoa! Aina kiva saaha tämmöstä kannustavaa palautetta. :) Voi että, ei itte aina käsitä, että jotku sanat on murresanoja, ko ne on niin jumittunu ommaan puhheeseen. :D Mutta havillinen tosiaan tarkottaa semmosta tarpeetonta ja joutilasta. Eli tässä tapauksessa semmosta tarpeetonta purnukkaa, mihin voipii tehhä tuon vesiliimaseoksen. Koitan tästä lähin ottaa huomioon teijät etelänlapsetki minun kirjottelussa parhaani mukaan, pahoittelut! :D Tuli ihan yllärinä, että lukijoita löytyy etelääki myöten, mahtavaa. :)

   Poista
  2. Hehe! Ajattelinki että ei tämä homma voi nyt siihen havillisen ymmärtämättömyyteen kaatua kun kuvissakin purkki näytti ihan tavalliselta :D kiitos selvennyksestä kuitenkin :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Iteki olen kyllä tyytyväinen lopputulokseen, vaikka vähän jännitti, että miten onnistuu..

   Poista
 3. Sinulla on ihana blogi (: Olen itse myös kova tekemään käsitöitä, askarteluja ja tuunaushommia, mutta voi niin harvasta työstä tulee otettua kuvia ja tehtyä postausta :l Blogini löytyy kuitenkin www.tarinoidenhuvila.blogspot.fi, jos koet samanlaista hengenheimolaisuutta kanssani (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! :) Käsillä tekeminen on kyllä vain niin antosaa ja rentouttavaa hommaa. Täytyypä käyä kurkkaamassa ja tutustumassa sinunki blogiin. :) Näperrysblogit on aina tervetulleita luettavaksi!

   Poista