maanantai 26. lokakuuta 2015

KLO 19:02

Heipsan! Mietittä varmaan, että mikä ihme tuo otsikko on. Noh, emmie oikein muutakkaan keksiny. Näihin postauksiin on ehottomasti kaikista vaikeinta keksiä aina joku hyvä otsikko. Mie en halua laittaa mittään "Liitutaulu" tai "Tiskirätti", koska minusta ne on niin tylsiä... Ja muutenkaan en halua aina täysin sillä otsikolla paljastaa, että mitä on nyt luvassa. Haluan piettää lukijat vähän jännityksessä. Mutta pittää siinä kuiten joku pieni vihje olla, niinkö tälläki kertaa. 

Joku siis saattaaki jo miettiä, että tämän kerran värkkäily varmaan liittyy jotenki aikaan. Ihan oikein! Tällä kerralla mie näytän teille, miten tosi helposti saat värkkäiltyä ittelle sievän seinäkellon. Mikäs sen sopivampi aihe, ko kellotki just siirrettiin talviaikaan. Hoksasin tämän yhteyven itte kyllä nyt just ko tätä kirjottelen. Mutta sen pitemmittä puheitta, mennäänpä asiaan.

Kelloainekset:
- pyöreä jämäkkä tabletti (mulla tässä IKEAn Soaré)
- kellon koneisto ja viisarit
- joku vekotin, jolla tehä tablettiin reikä (esim. pora)
- viivotin ja lyijykynä
- askartelumaalia ja sivellin


Miehän siis sain tähän kelloon idean kesken IKEAn reissun. Olin jo aikasemmalla reissulla ihastellu nuita Soaré -tabletteja, mutta mietin kauheasti että onko ne käytännölliset minun pienellä pöyvällä, ko ne on vielä niin paksut. Olen kuitenki niin tykästyny tuomosseen heinä/kaisla/olki pintaan, että mie en saanu niitä poijes kummittelemasta minun mielestä. Sitten tällä viimesimmällä, eikö hupsista, sitä edellisellä kerralla mulla vain välähti: mie niin tehen seinäkellon tästä alustasta ittelle olkkarriin! Koska multa tosiaan puuttu seinäkelloki, jonka kans olin miettiny ja kriiseilly hetken aikaa. Ja siitäpä se ajatus sitten lähti! Nappasin yhen tabletin matkaan, käväsin sen kans lomalla Pellossaki (tekemässä reijän), tulin sen kans takas Turkuun, hommasin loput tarvikkeet ja aloin värkkään. Yhelle tabletille tuli hintaa muuten 4€. Ja joo mie käyn ihan liian paljon nykyään IKEAssa ko son nuin lähellä, ja se tuntuu kyllä pörsissäki...

Elikäs mie kävin Pellossa porraamassa tuohon keskele tablettia 10 mm paksusen reijän. Kyllähän sen varmasti jollaki muullaki saa "kaiverrettua" tuohon, mutta varmasti siisteintä jälkeä tullee poralla.


Sitten hommasin sopivan koneiston. Eli koneiston jossa tuon tikun pituus, mikä tullee tuosta reijästä läpi, on 10-12 mm tarpeen mukaan. Viisarit hommasin pisimmät mitä löyty. Tässä setissä tuon minuuttiviisarin pituus on 14 cm. Ja mistäs muualtakkaan nämä koneistotarvikkeet löyty ko Clas Ohlsonilta, värkkäilijän paratiisista! Koneisto makso 6€ ja viisarit 5€.


Tämän koneiston avulla lähin sitten merkkaileen numeroille oikeat kohat. Itteasiassa ensin kyllä merkkasin pitkällä viivottimella 12, 3, 6 ja 9 paikat. Sen jälkeen laitoin sitten koneiston hetkeksi paikalleen ja pyörittelin viisareita ja merkkailin lyijykynällä pienet merkit suurinpiirtein oikeisiin kohtiin. Jos joku on kauhean tarkka, niin ottaa kulmaviivottimen ja sillä merkkailee, mutta mulle ei ollu niin justiinsa. Sittenkö merkit on paikallaan, niin koneisto otettaan vielä vähäks aikaa irti.

Viisareitten avulla merkkasin numeroitten paikat. Minuuttiviisari aina 12 kohti ja tunti viisarilla kattoo silmämääräsesti missä pitäs olla mikäki numero.

Numerothan pittää tosiaan jollaki saaha tähän (jos siis haluaa merkata numerot), niin mie valittin tähän mustan askartelumaalin. Sitä löysin Suomalaisesta kirjakaupasta reilun 3€ hintaan. Sitten vain pensseli kätteen ja rohkeasti maalaileen numeroita. Tuohon pintaan on vähän vaikea lähteä lyikkärillä piirtään mittään hahmottelua numeroista, niin mie raa'asti maalasin ne vappaala käelä. Vähän vinkkurat ja vänkkyrät tuli, mutta käsityötähän tämä onki. Jos tuo maalaminen vierastaa, niin voipiihan ne tehhä mustalla tussillaki! Maalilla saa vähän semmosen "rososemman" näkösen ja tussilla taas siistimmän, ihan kummasta tykkää enämpi. Ja eihän kaikkia numeroita välttämättä tartte ees tehhä, jos ei halua.
Lopuksi vielä koneisto kiinni, patteri paikalleen ja tsädääm kellon on valmis! Tuohon koneiston kiinnittämisseen en laittanu ohjetta, koska ainaki tuosta Clasun koneistopaketista löyty pieni ohjekuva, miten ne kaikki kiinnitettään. Ja tuo toimii tosiaan yhellä AA-paristolla. Nyt mulla on vähän näyttävämpi kello vihdoin ja viimein, eikä kyllä ihan joka kodissa pitäs tämmöstä tulla vastaan! :)


Mikkään ihan parin euron kellohan tästä ei tullu, mutta kyllä nuo matskut alle parinkympin jäi, että ei paha nuin isohkosta kellosta. Ja askartelumaaliahan jäi lähes täys pullo vielä muihin projekteihin eli sen hinnan voi melkein jättää laskuista pois, heh. Mie itte olen kyllä valmis maksaan jopa vähän enämpi, kunhan saan itte tehä ja mikä tärkeintä: saan just semmosen mistä itte tykkää! Tämmösiinki kelloihin voipii laittaa pohjaksi melkein mitä vain, mitä keksii. Tablettejaki on vaikka minkälaisia nykyhhään! Kunhan vain on tarpeeksi jykevä, niin ihan varmasti saa kivan kellon koottua.


Rohkeasti luovuus valloilleen ja kellon värkkäykseen. Mukavaa lokakuun viimistä viikkoa! :)

Terkuin, Sanna

4 kommenttia:

 1. Mahtava blogi! Niin symppistä, kun kirjoitat murteella. Jään seurailemaan joululahjaideoiden toivossa. Löytyiskö sulla hihasta sellaista väkerrystä, minkä värkkeet löytyisi joka kodista tai edes lähikaupasta? Ei jaksaisi maaleja tai spraypulloja lähteä ostamaan. Omakin sisustus kaipaa piristystä, joten blogis on just eikä melkein��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompas kiva kuulla! :) Tämmöset kommentit aina piristää kivasti päivää ja pistää aivot raksuttaan, että minkälaista väkerrystä sitä vois tänne kehitellä. Tuo on kyllä hyvä huomio, että voisin koittaa enemmän miettiä semmosiaki juttuja, joihin tosiaan löytyy kaikki tarvikkeet jo ihan kotoa. :) Sen voin tästä suoriksi sanoa, että ainaki semmosia joulukoristuksia on tulossa, joihin uskoisin, että löytyy tarvikkeet aika pitkälti joka kodista. :) Koitan parhaani mukkaan tsempata siinä, että jatkossa löytys semmostaki, mitä tosiaan ihan "arkipäiväsillä" matskuilla sais aikaan. Ja ihana kuulla, että tykkäät murteesta!

   Poista
 2. Vautsi, tää onki hauska idea! Itsellä ei oo vielä kelloa seinässä, joten jos tulee kivan näköisiä pohjamateriaaleja vastaan, niin vois tehdä itse =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitti! :) Tuo on kyllä helppo ja nopea toteuttaa, ja lisäks saa just semmosen kellon ko itte haluaa. :)

   Poista