lauantai 17. marraskuuta 2018

IKKUNAT UUSIOKÄYTTÖÖN

Joulu lähestyy jo kovvaa vauhtia, mikä on niiiin ihanaa! Nyt esittelenki tämmösen värkkäilyn, joka on jo ehkä pieni pilkahus joulua ja jonka totteutimma minun isän kans reilu vuosi sitten jo. Tämä värkkäily soppii niin syksyyn, talveen ko kessäänki. Kerron rakennusvaiheet ja miten sitä voipii käyttää näin talvisaikaan (ja syksylä). Kevväälä tehen sitte erikseen postauksen tämän homman kesäkäytöstä.

Mutta kysheessä on siis jättimäinen lyhty vanhoista ikkunoista! Olin nähny kuvia tämänmoisista erilaisissa askarteluryhmissä ja ehotin isälle, että voitasko kokkeila tehä meän versio. Ja sitten alettiin hommiin. Pohjosessa on niin hyvä tehhä tämmösiä isompia projekteja, ko on verstas, missä touhuta. Ja tarvikheitaki löytyy joka lähtöön.

Lyhtytarvikheet:
- vanhoja ikkunoita 4 kpl
- saranat
- lankkua
- heinäseipäitä
- maalia
- kaikenlaisia työkaluja (mm. pora, saha, ruuveja, mitta...)


Ensmäisenä me lähimä kassaan niitä ikkunoita. Tai itteasiassa mie eka pesin ne, koska nuo ikkunat oli tosi vanhoja ja maannu navetassa hetkisen. Mutta asiaan, kasattiin ruuveilla kolme ikkunaa toisiinsa kiinni. Eka tehtiin poralla ikkunanpieliin reijät oikeisiin kohtiin ja sitten kiinnitettiin ne toisiinsa.

Tämän jälkheen alethiin kiinnittään ovea lyhtyyn, eli laitettiin neljäs ikkuna saranoilla kiinni rakennelmaan. Kiinnitethiin ovi kolmella saranalla kiinni, ko se on aika painava, niin ei ainakhaan lähe repsottaan. Lisäksi pistettiin lyhyn sisäpuolele vielä pieni rima ylös, että ne oven molemminpuoliset ikkunat pyssyy kasassa ylhäältäki.
Sitten koottiin lankuista oikeankokonen lattia lyhtyyn. Kiinnitettiin lattia lankku kerralansa ikkunoihin ruuveila. Aattelima kans, että olis kiva, jos tuossa lyhyssä olis jonkulaiset jalat. Niimpä kiinnitimä semmosetki pohjaan. Yksinkertaset puukuutiot, jotka siistittiin hiomalla.Minua sitte alko häiritteen se, että tuossa lyhyssä oli niin montaa eri väriä: oli tuoretta puuta, vanhaa valkosta, harmaantunutta puuta.. Niimpä päätin maalata ne puuosat yhelä ohuela maalikerroksella. Koin kuitenki, että ihan valkonen maali olis ollu liian kirkas verrattuna siihen vanhaan valkosheen. Sekotinki valkosen maalin sekhaan vähän keltasta, että sain siittäki vanhan valkosen näköstä. Ja siittä tuli just hyvä!


Viimesinä hommina oli sitte katon kokoaminen. Mie olin jo päättäny, että en halua lankkukattoa, vaan katon harmaista heinäseipäistä, koska se sopis paremmin nuihin vanhoihin ikkunoihin. Halkasimma heinäseipäitä ja sahasimma ne oikean mittasiksi. Lisäks oli tärkeää sahata seiväspalikan toinen pää viistoksi. Tärkeää oli kans se, että ne oli kaikki sahattu samassa kulmassa viistoksi. Näistä halkastuista seipäistä koottiin kaks kattolevyä, jotka sitte kiinnitettiin toisiinsa siittä viistosta päästä, eli siitä kohasta tullee lyhyn katon harjanne. Ja ennenkö tosiaan kiinnitettiin katto lyhtyyn kiinni, niin kiinnitethiin ohuet heinäseiväspalikat sivuikkunasta toiseen sivuikkunaan. Eli siis sitä varten, että niihin voipii laittaa jotaki roikkuun sinne lyhyn sisälle. Sitte lopuksi katto paikalleen ja kiinni. Ja ainiin, pitihän tuosta yhestä ovi-ikkunan kulmasta jyrsästä vähän kulmaa poijes, ko se otti kattoon kiinni. Sen voitta nähä kuvista, mistä sitä on jyrsästy pois.


Ja saanko esitellä: valmis lyhty! Toivottavasti en unohtanu mithään tärkeää ohjetta, ko tästä on tosiaan yli vuosi, ko tämä rakennethiin. Kysykää ihmeessä, jos on kysyttävvää, niin vastaan parhaani mukhaan. Ja tosiaan laitettiin tietenki vielä vanha ikkunanhaka siihen ulkopuolele, että lyhty pyssyy kiini. Painava hökötyshän tuo on, mutta hieno!Mie pistin sisälle roikkuun pienempiä lyhtyjä ja tehin pieneen sinkkitonkkaan asetelman havuista ja pihlajanmarjoista. Se oli aika tunnelmallisen näkönen! Ja tuo asetelma säily lokakuusta ainaki jouluun saakka hyvänä, koska otin sen kans joulukuviaki viime jouluna. Se sopi siis syksyyn ja jouluun.


Tuossa lyhyssä oli ehkä se huonopuoli, että tuola pohjosessa ko alko tulla kovat pakkaset, niin nuo lasit veti jäähän. Mutta onhan seki toisaalta hienon näkönen, ko semmosten jäisten lasien läpi hohtaa kynttilät. ;) Tuolloin syksyllä tuo lyhty kuitenki toimi tosi kivasti, jos halus, että sisällä olevat asiat näkkyy ulkopuolele. Kevväälä koitan muistaa sitte esitellä täälä, miten tuo lyhty pääs kesäkäyttöön. Joku saattaa arvaillaki, mutta en silti paljasta vielä!

Mulla on jouluvärkkäilyt jo kovassa vauhissa. Koitan saaha niitäki tänne mahollisimman pian. En vain voi olla hehkuttamatta joulua, koska se on niin minun lemppari. Ihanaa päästä tekkeen joulupostauksia, ko viime jouluna ne jäi välistä. Joulunoottelu tuo mulle ainaki iloa tämän mustan marraskuun keskelä. Nautiskelkaa kynttilöistä, viltin alla köllöttelystä ja lämpimistä juomista, niin mie ainaki tehen!

Terkuin, Sanna

5 kommenttia:

 1. Hyvää lauantai iltaa sinulle TV.ämmi

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva idea! Meillä navetan ikkunat meni vaihtoon korjauksen sijaan, niin voitaisiin niistä kehitellä samantapainen juttu. Hyvin käy juurikin joka vuoden aikaan koristamaan. Myös kesällä voi kukkia laittaa jos oven jättää raolleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tarkoitus oliski saaha postaus tehtyä tästä samaisesta hökötyksestä kesäkäytössä. :)

   Poista
 3. Meillä vapautui ikkunahuollon yhteydessä muutama vanha ikkuna, ja tuumittiin mitä niillä tehdä. Tämä idea voisikin toimia hyvin. Itsekin olen jouluihminen niin erityisesti lyhtyjen telineeksi haluaisin tuon rakentaa. https://www.kh-team.fi/palvelut/ikkunahuolto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunoistahan saa tuunattua vaikka mitä! Tästä vain idea käyttöön. :)

   Poista