maanantai 18. syyskuuta 2017

BETONILYHTYJÄ

Näin syksyn saapuessa on hyvä aika värkkäillä tunnelmallisia lyhtyjä. Mie olen ennenki syksylä julkassu betonisen kynttilänjalka värkkäilyn, mutta nyt tehhäänki vähän erilaisia kynttilätsydeemejä. Kuvissa on melko kesäset maisemat, ko värkkäily on toteutettu jo heinäkuussa, mutta se kerkes vasta nyt teile näytile. Nyt onki hyvä aika kaivaa betonin jämät kaapista ja alkaa värkkään syksyksi lyhtyjä.

Valamistarvikkeet:
- betonia (esim. askartelubetonia)
- ilmapalloja
- vettä
- ilmapallopumppu
- sekotuskippoja
- tratti
- joutilaita pyyhkeitä
- spraymaalia



Sain idean näihin lyhtyihin minun sukulaiselta, joka oli itte aikasemmin tehny tällä tekniikalla kokonaisen betonimunan ja kerto siittä mulle. Miehän innostuin ja yhessä me sitte lähimä kesälä tekkeen näitä lyhtyjä. Se helpotti huomattavasti ohjekuvien kuvvaamistaki, ko oli joku kaverina tekemässä! Mutta me tehimä siis niin sanottuja lohikäärmeen munia (vai olikohan niille suomeksi joku toinen nimi?), jotka mie sitte rikoin osittain ja koristelin spraymaalilla. Mennäänpä asiaan ja yksityiskohtasempiin ohjeisiin!

Ihan ekana häätyy sekottaa se betonimössö. Me kokkeiltiin eri paksusia mössöjä ja tulima siihen tulokseen, että vähän paksumpi on parempi. Semmosella mututuntumalla kannattaa tehä se mössö, eli että se on tarpeeks juoksevaa, muttei liian kuitenkhaan. Koska se massa tullaan pistaan ilmapallon sisälle ja se pittää saaha pyöriteltyä tasasesti sinne pallon seinämille. Kannattaa varautua siihen, että joutuu tekkeen useamman kokkeilun ennenkö löytyy se hyvä massa (ja tatsi siihen hommaan).


Ko massa on sekotettu, niin sen jälkheen pistethään tratti ilmapalloon kiinni. Ja ainiin! Niitä ilmapalloja häätyy ihan ensiksi venyttää, eli puhaltaa niihin ilmaa aika reilusti ja sitte päästää tyhjäksi. Mutta niin, sitten tyhjä ilmapallo trattiin kiinni ja sen jälkheen kaajethaan sitä betonimössöä reilu 1 desi sinne ilmapalloon.



Sen jälkheen otetaan pumppu esile ja pumpathaan siihen palloon ilmaa. Toivottavasti kuvista vähän hahmotatta, että minkä kokosia niitten pallojen kannattaa olla. Sitten solmithaan se pallo kiinni. Ja tässä kohtaa on ehkä hyvä muistuttaa, että pistäkää pääle jotku semmoset vaatteet mitkä saa sotkeentua. Lisäks se ympäristöki olis hyvä olla semmonen ettei haittaa, jos vähän tolskaa. Sen takia mekki tehimä pihalla. Koska puhkes nimittäin muutamat pallot niin täyttövaiheessa, pyöritellessä, ko kuivuessaki. :D Oispa saanu ne tilantheet filmile!


Sittekö pallo on solmittu, niin lähetään rauhallisesti pyörittelheen sitä palloa. Eli sen betonimössön pitäs päästä nyt leviään tasasesti ympäri sen pallon sisäseiniä. Ja sitä pyöritellään niin kauan, että sielä pallon sisälä ei tunnu ennää sitä liikkuvaa betonia. Noin 10 minuuttia se vaatii aikaa per pallo.


Nyt ois hyvä olla semmonen pehmeä pesä niille munille, eli vois vuorata pyyhkeillä semmosen paikan. Meilä sattu olheen vanha tiilinen grilli pihalla, minkä vuorasimma pyyhkeillä. Sinne ne pallot sitte laitethaan kuivuun. Aluks on hyvä käyä muutaman minuutin välein kääntelemässä niitä palloja, mutta varovasti! Mulla tais yks ko kaks puheta tässäki vaiheessa silmile. :D Sitten vain antaa niitten rauhassa vuorokauen ympäri kuivua. Meilä oli onneks aika kivvaa väliaikaohjelmaaki tuolloin, niin ei käyny aika pitkäks tehimä näitä munia! Sai välillä paistaa makkaraa ja hörppiä nokipannukahvit. Ja oli varhmaan muille tulistelijoilleki omanlaistaan viihettä seurata meän värkkäilyä, heh!



Seuraavana päivänä sitte niistä palloista kuorithaan ne ilmapallot poijes. Leikkaa varovasti saksila sen solmu kohan vaikka ekana pois ja sitte lähtee kuoriin sitä palloa pois. Ja ko on pallot kuorittu pois, niin sitten taas pehmeään paikkaan munat vielä kuivuun. Meilä tais yks ainoa muna säilyä kokonaan ehjänä. Muista lähti vähän kuorta jo särkyyn ja pari hajosi siinä kuorintavaiheessa kässiin. Eli meilä oli vähän liian löysä massa käytössä ja sitä varhmaan oli ehkä vähän liian pieni määräki pallon sisälä. Tai sitte pallot oli liian suuria.






Seuraavana päivänä mie lähin sitte työstään näistä kokonaisista munista niitä lyhtyjä. Nakuttelin varovasti veitelä palasia poijes, niin että ne oli about puolikkaita munia. Ne reunat saa jättää sen verta epätasasiks ko ite tykkää. Minusta ainaki ne näytti kivalta tosi epätasasina, ko sillon ne muistutti oikeasti niitä lohikäärmeen munia.



Nyt ko munat on muotoiltu, niin enhää ne on maalausta vaille valmiit. Mie pistin munan kerrallaan muovirasiaan, että se pysyis paikallaan, ko sitä spreijaa. Ja sitte vain spreijasin varovasti niin, että vain se sisäpuoli sai tuommosen kuparisen sävyn. Sitte annethaan taas rauhassa kuivahella seuraavaan päivään.





Ja lopputuloksen näettä alla! Tuikut vain munankuoriin sisälle ja lyhyt esille kivvaan paikkaan. Näin syksyn pimenevinä iltoina nämät varmasti näyttää ihanilta vaikkapa parvekkeela tai terassilla. Mie kuvasin omani jo kesälä, ja Lapissa ei tuolloin paljon hämärää tullu, niin ei saanu tunnelmallisia hämykuvia. Mutta aika kivalta tuo betoni näyttää kesäkukkienki rinnala!




Näistä lohikäärmeen munista tuli ehkä liianki hepposia, koska niitä joutuu käsittelleen tosi varoen ettei ne mene rikki. Eli ens kerrala vähän paksumpaa mössöä ja vähän enämpi. Mutta kauniithan niistä kyllä tuli! Etenki ko tuo sisäpinta on tuommonen röpelöinen ja tuo kiiltävä spraymaali vielä korostaa sitä. Suosittelen pyöräyttään tämmösiä munia, jos kiinnostusta ja kärsivällisyyttä riittää. Oli meinaan hauskaa ja mielenkiintosta puuhaa. Kiitos vielä Pialle ideasta ja värkkäilyavusta! <3


 

Oikein tunnelmallista syksyn jatkoa! <3 Palaillaanpa seuraavaksi sitte kierrätysvärkkäilyn parissa, joka on jo pari viikkoa sitte tehtyki. Kunhan vain joutaa matskut tänne saakka valmistelheen. Pysykääs kuulolla.. ;)

Terkuin, Sanna

P.S. Synttäriarvontaki on suoritettu ja Oot niin ihana -juliste meni koristaan Janeten tytön huonetta. Onnea vielä voittajalle! <3

5 kommenttia:

  1. Tuli poka komeat 😍 En taia tälle syksyle ennää alkaa värkkäähmään, mutta ens suvena häätyy kokkeila!

    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Kyl tul hianot 😊 Raumlaise mielest nii kiva tua sun murttes, luin parikin kertta ja puhuttunnas olis viäläki hauskemppa. Luanikast syksy snuul😘

    VastaaPoista
  3. Upean näköiset tuikkuastiat sait tehtyä! Taidan ottaa idean käyttöön pääsiäisen lähestyessä. :)

    Kohti Joulua -joulublogi

    VastaaPoista
  4. Oletkos kokeillut tehdä näitä paksummalla betonimassalla? Kauniin näköisiä ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tullee kyllä vastaus todella myöhässä, pahoittelut! Mutta luulisin, että paksumpi vois olla jopa parempi. Nuo minun tekemät on vähän ajansaatossa murentunu, ko ovat niin ohkasia. Ja kiitos!

      Poista