maanantai 20. heinäkuuta 2015

VALOA MERELTÄ PUUTARHAAN

Heipparallaa! Mie olen ihan hymy korvissa täälä ja positiivisesti yllättyny, miten moni oli mielenkiinnosta, uteliaisuuttaan tai muuten vain käyny kurkkaan minun blogia tuon ekan värkkäilyn jäljiltä. Ja miten mahtavia tsemppejäki on tullu, tuhannesti kiitos. <3 Kahta kauheammalla tarmolla jatkan siis näitä värkkäilyjä kyllä nyt! Tännään onki vuorossa majakan rakennus.

Mie kerran näin jossaki muoviruukuista rakennetun pihakoristeen, joka esitti majakkaa. Minusta se oli kiva idea ja osasin heti kuvitella sen meän kotipihalle, ja onneks porukatki tykkäs ideasta! Mullako itteltä ei tällä hetkellä löyvy ranskalaista parveketta kummempaa, eikä tule löytyyn tulevasta uuestakaan kämpästä. Siispä kaikki värkkäilyt mitkä ei mahu minun kotiin ja olemattomalle pihalle, niin saa luvan löytää paikkansa porukoilta, heh. Tämä majakkahan nyt ei varsinaisesti ole sisustusta, mutta häätyyhän sitä pihhaaki "sisustaa" ja miksei tuota majakkaa voi sisäläki piettää, jos niikseen näkkee!

Mie halusin testata siis tästä pihamajakasta ommaa versiota ja päätin tehä sen saviruukuista. Semmosta ei ollu vielä vastaan tullu ja itte jotenki koin sen mahollisesti nätimmäksi vaihtoehoksi, ja ehkä myös kestävämmäksi. Tuntu, että semmosen muovimajakan tuuli kaataa tuosta nuin vain, jos siihen ei keksi jotaki painoa piettään paikalla. Tuommonen savinen taas on suht painava eikä niin hevillä liikaha.

Majakan rakennusvälineet:
- 3 erikokosta saviruukkua (saapii olla enemmänki, ihan minkä korkusen itte haluaa tehhä)
- pieni savilautanen
- pyöreä lyhty (esim. myrskylyhty)
- valkosta maalia (esim. talomaalia, niin on säänkestävää)
- mustaa maalia (mie käytin kalustemaalia)
- lyijykynä ja pyyhekumi
- iso pensseli ja useampi pienempi "näperrykseen"
- sitä tuubista pursotettavaa silikonia

Vaikka ohjeessa puhunki kolmesta ruukusta ja yhestä savilautasesta, niin älkää hämmentykö, vaikka mulla pyörii välillä kuvissa tuplamäärä tavaraa. Nimittäin mulle napsahti nakki tehä myös toinen majakka sukulaisille lahjaksi.


Ensimmäisenä vaiheena kannattaa ne ruukut putsata, jos ne on vaikka vanhoja käytössä olleita. Tai sitte jos ne on ihan uusia, niin hintalaput sun muut veks. Ja jos käyttä kaupasta varta vasten ostamassa, niin kokkeilkaa jo siellä, että ne ruukut pinoutuu toistensa päälle kivannäkösesti ja savilautanen asettuu ylimmän eli pienimmän ruukun päälle. Lautanen saa olla sitten vähän reilunki kokonen, että siihen saapii pistettyä sen lyhdyn! Sitte vain sanomalehtiä joka puolelle suojaksi ja maalaileen ruukkuja valkoseksi! Mulla oli tosiaan maalina talomaali, ko sen luulis kestävän parhaiten, varsinki ko majakka tullee ulkokäyttöön. Maalasin jokasen ruukun ja lautasen kahteen kertaan. Eli ko olin eka maalannu jokasen kerran, niin alotin kierroksen alusta. Tuo savi imasee sitä maalia niin hyvin, että se kuivahtaa nopeasti, niin sen toisen kerroksen pystyy vetaseen melkeinpä heti perrään. Maalasin nuista ruukuista vain tuon ulkopuolen, ko eihän tuo sisäpuoli näy mihinkään. Lautasen maalasin valkoseksi ihan joka puolelta ja senki kahteen kertaan.Maalattujen ruukkujen ja lautasen kannattaa antaa kuivahtaa ihan reilusti, vaikka yön yli. Sittenkö ne on kuivahtanu, niin niistä kootaan ruukkupino ylösalasin. Eli suurin ruukku alimmaksi nurinpäin, sen päälle seuraavan kokonen nurinpäin, jne. Sitte ko mie olin tämän pinon koonnu (tässä vaiheessa siis en vielä kiinnittäny ruukkuja millään yhteen), niin lyijykynällä aloin hahmottelleen oviaukkoa ja ikkunoita ruukkuihin. Hahmottelin majakkaan yhen oviaukon ja jokaseen ruukkuun kolme ikkunaa tasasin välein ruukun ympärille. Näin ko ne ruukut on siinä päällekkäin koottuna siihen majakan muotoon, niin ne ikkunat saa helposti hahmoteltua lyijykynällä samoille kohille muitten ruukkujen ikkunoitten kans. Olipa vaikeasti ja monimutkasesti selitetty, mutta varmaan tajusitta? :D


Sitten vain musta maali ja pienemmät pensselit esille. Tähän mie käytin mustaa kalustemaalia, ko sitä maalia löysin meiltä kotoa vain mustana. Ja uskon kyllä, että se kalustemaali kestää. :) Toivon ainaki! Eli mie maalasin oviaukon kokonaan mustaksi ja nuo ikkunaruudut kans. Tässä vaiheessa nuo ruukut voi purkaa tuosta rakennelmasta, niin on helpompi maalata, koska sittenkö kaikki on maalattu, niin kohistaa ne ikkunat vain samoille linjoille, ko kokoaa sitä uuesti. Nuitten ikkunoitten ja oviaukon lisäksi mie maalasin nuista kahesta ylimmästä ruukusta tuon ruukun reunuksen mustaksi. Samoin maalasin myös savilautasen reunuksen mustalla. Nuo mustatki kohat maalasin kahteen kertaan, ko meinasi vähän valkonen kuultaa läpi.

0

Kolme etummaista ruukkua muodostaa yhen majakan, ja kolme taaempaa toisen majakan.


Sitten taas antaa maalin kuivahtaa, niin että pystyy tölväämättä kokoaan sen majakan. Ja jos niitä lyijykynäjälkiä jäi johonki näkyviin, niin ne voipii hyvällä pyyhekumilla kumitella poijes, ko se maali on kuivunu.

Isän kans me mietimä, että millä tämän majakan kokoais sillälaila, että se pysys sitte yhtenä kappaleena. Ko ei oikein tienny, että mikä liima pitäis niin hyvin ja kestäs säänvaihtelut. Pääyttiin sitten silikonin ja isän avustuksella lähin sitä kokoaan. Laitoima silikonia alimman ruukun reunoile ja sitten päälle laitettavan ruukun sisäpuolelle. Mie sitten tähtäilin ruukut oikeille kohille, että ikkunat oli nätisti pystyrivissä kohikkain. Ylimmän ruukun päälle kiinnitimmä sen lyhdylle tarkotetun alustan, eli savilautasen, kans tuolla silikonilla. Eli huipulle vähän silikonia ja lautanen siihen päälle oikein päin. Tämän majakan voipii kyllä varmasti toteuttaa ilman tuota silikonilla liimaustaki, ko sittenhän sen saapii koottua poijes varastoon talveksi sillälaila, että ne pienemmät ruukut pistää sen isoimman sisälle.Sittenkö majakka on kasassa, niin lyhty vain huipulle ja liekki palamaan! Mulla tässä versiossa on lyhtynä myrskylyhty, joka toimii valopetroolilla. Se oli minun mielestä jotenki kivan "majakkamainen" ja muutenki tykkään nuista myrskylyhtyjen ulkomuodosta. Ja tietenki siinä on se hyvä puoli, että se ei hevillä sammu! Mutta ihan hyvin ajjaa saman asian normaali pyöreä lyhty, johon pistää kynttilän tai vaikkapa ledikynttilän sisälle. Vaikka aina se oikea tuli on oikea tuli. Kyllä se vain kivasti tuopii tuommonen majakka tunnelmaa jo pimeneviin kesäiltoihin. :)


Isällä oli jo joku visio päässä jonkunäkösestä alustasta tuolle majakalle, ko se halusi ilmeisesti semmosenki kehittää tuohon. Mie sitten luppaan kyllä julkasta siittä myöhemmin kuvan selostuksien kera, jos se on semmosen keksiny ja toteuttanu, ko menen seuraavan kerran pohjosessa käymään. :) Tulihan siittä ihan sympaattinen majakka ja käsintehyn näkönen. Mie löysin sille jo soppelin paikanki kivien juurelta pihalta, vaikkei alustaa vielä olekaan! Ja hei, kysäskää ihmeessä, jos jäi jotaki epäselväksi! :)


Valosaa alkavaa viikkoa ja toivottavasti nähhään taas värkkäilyjen merkeissä! Seuraavaksi oliski vuorossa jotaki taas sisätiloihin. :)

Terkuin, Sanna

18 kommenttia:

 1. Oot kyllä aika ideanikkari - loistava idea...voisikohan tuollaisen laittaa Sänttilän savusaunalle?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kiitos! :) Veikkaan kyllä, että sopis sinneki pihapiiriin tosi mahtavasti, etenki sinne savusaunalle!

   Poista
 2. Hei olis kysymys tosta majakan päälle laitettavasta lautasesta? Pysyikö se hyvin paikoillaan ulkona sillä silikonilla? Mä olen kanssa nyt tekemässä kahta majakkaa äidilleni lahjaksi, niin kiinnostaa et pysyykö kasassa. :) Tosin itse laitan ensin viisi ruukkua päällekkäin, sitten lautasen ja vielä sen päälle yhden ruukun jonka päälle kynttilälyhty. (Googlettamalla löysin tuommoisen mallin johon myöskin ihastuin tän sun majakan lisäksi) Niin ja kiitos noista ohjeista. Muualta ei löytynytkään näin kattavia missä oltais kerrottu esim. et millä liimataan yms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ohjeet oli hyvät ja niistä oli apua! :) Kuulostaa hyvältä myös tuo rakennelma, millä meinaat sen sinun majakan koota. Kyllä se lautanen sillä silikonilla hyvin pysyy. Sen takia just sitä käytettiin, ko ajateltiin, että se kestää paremmin säänvaihteluita, ko esim. erilaiset liimat. :) En ainakaan ole kuullu sieltäkään, minne toinen majakka meni lahjaksi, että ei olis pysyny kasassa. Ja meillä vanhemmat tosiaan nosti majakan talveksi varastoon suojaan, niin on varmasti sitten pitkäikäsempi. :)

   Poista
  2. Silikonia nyt käytin myös, kun sitä suosittelit. :) Toinen majakka on jo liimattuna ja kuivuu tuolla. Toinenkin jo hyvää vauhtia kokoontumassa. Nää sopii just täydellisesti vanhempien mökille saaristoon. :) Toivotaan että kestää liimaukset, myöskin majakoiden kuljetuksen autolla ja veneellä. :)

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Voi että, varmasti ihan täydelliset just saaristoon mökille pihakoristeiks. :) Eiköhän ne kuljetuksen kestä, meilläki matkusti toinen majakka autossa pitkän matkan ja ehjänä pääs perille. Kivan lahjan kyllä keksit vanhemmillesti tehä!

   Poista
 3. Kiitos kattavasta ohjeesta. Suunnitelmissa tehdä vastaava äidille synttärilahjaksi. Todella nätti tuo sun majakka! Mutta mä olenkin tällainen majakkahullu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! :) Ihanaa kuulla, että ohjeet on hyvät ja niistä on apua. Loppujen lopuks helppo ja kiva tehhä, joten tosi hyvä lahjaidea! Voin luvata, että ihanan tunnelmallinen pihakoriste, varsinki ko illat alkaa taas pimeneen. :)

   Poista
 4. Pari käytännön vinkkiä jatkon kannalta. Saviruukkujen kanssa kannattaa käyttää sokkelimaalia, ettei ala pinta hilseillä irti ja aiheuta harmitusta. Jos haluaa kasata ruukun ennen maalausta, sikaflex tms maalattava rakennusliima on toimivin, koska silikoniin ei ota maali kiinni, mikäli se sattuu vahingossa jostain välistä pursuamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! :) Meillä vielä ainaki parin kesän jälkeen maalit on hyvässä kunnossa, mutta kiva ko kerroit, niin lukijat tietää, että on tuommonenki vaihtoehto olemassa. Ja itteasiassa käytettiinki tähän sikaflexiä, mutta puhuin tekstissä silikonista. :) Hyvä huomio siis seki! Täytyypä jatkossa olla tarkkana, että käyttää oikeita nimiä. :)

   Poista
 5. Innostuin minäkin kun katselin tekemääsi majakkaa :) Jos haluat käydä katsomassa minkälainen tuli niin linkistä löytyy https://ellintyt.blogspot.fi/2017/07/majakka-kukkaruukuista.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi upean näkönen! Kiva idea, että tekkee sen kokosen, että voi pittää joko sisällä tai ulkona. Kiva kuulla, että inspiroiduit minun majakasta! :)

   Poista
 6. mistä oot ostanu noita ruukkuja olis kiva tehdä noin ihanan näköinen majakka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkuja löytyy varhmaan melkeinpä jokasesta isommasta marketista tai vaikka rautakaupoista. :) Omani mie taisin ostaa semmosesta pienestä kaupasta Ruottin puolelta, missä myytiin vähän kaikenlaista.

   Poista
 7. Kiitti selkeistä ohjeista! Ruukut pesty, pitää nyt maalia alkaa etsimään!

  VastaaPoista