maanantai 27. heinäkuuta 2015

MAUSTEISTA MAANANTAITA

Terkkuja täältä muuttokaaoksen keskeltä! Mulla tosiaan muutoksen tuulet puhaltaa tällä hetkellä ja ens maanantaina lähtee ensmäinen muuttokuorma kohti Turkua. En mie sentään ihan vielä Seinäjoen pölyjä karista jaloista kokonaan, mutta pikku hiljaa... Kyllä tässä vähän jo alkaa kutkutella uus kaupunki, uus koulu ja ennen kaikkea uus vähän isompi KOTI! :) Tämä sisustuskuume on nimittäin ihan valtavaa kokoluokkaa tällä hetkellä. Toivottavasti minun värkkäilyt ei kovin paljoa kärsi tästä rumbasta, mikä kestää melkeinpä koko elokuun. Onneksi olen kerranki ollu kaukaa viisas ja tehny aikasemmin jemmaan muutamat jutskat just tämmösiä aikoja varten, ko se näpertely väkisinki jää toissijaseksi hommaksi... Voin siis kuitenki niitä "jemmavärkkäilyjä" sitten kirjotella iltasin tänne luettavaksi. :)

Mutta ei tästä muuttohärdellistä sen enempää, vaan mennään suorinta tietä seuraavaan värkkäilyyn! Tännään olis vuorossa vinkkiä siihen, miten pienellä vaivalla saa oikeasti kivannäkösiä maustepurkkeja. Näitä on varmaan useammalle tulluki vastaan, mutta tässä taas minun näkemys siitä, miten annetaan pilttipurkeille uus elämä. Varsinki varmasti lapsiperheissä kertyy näitä pilttipurkkeja säilöön ja monet miettii, että mitä käyttöä niille keksis. No tällä vinkillä saa ainaki muutamalle purnukalle annettua uuen käyttötarkotuksen! Ja nämä maustepurkit tosiaanki on tosi helppo toteuttaa ja vaiken osio varmasti on se etikettien irrottaminen. :D Vinkkinä semmosille, joille ei kotona pilttipurkkeja löyvy, niin kirppiksiltä kannattaa käyä kyselemässä! Ainaki Pellossa Aarre Ajastaan -kirpputorilta saa käyä ihan ilmaseksi hakemassa niin monta purkkia ko haluaa. Sieltä mieki omani hain. :)


Maustepurkkien värkkäilyainekset:
- erikokosia pilttipurkkeja
- maalia (mie käytin kalustemaalia, mutta spraymaaliki on tässä jätte bra!)
- DYMO -kohokirjotin
- mausteita

Mulla on tässä käytössä niitä pienempiä pilttipurkkeja ja yks vähän isompi, koska aina on jotaki mausteita, joita kuluttaa muita enemmän. Ensmäisenä kannattaa tietenki purkit tiskata ja liottaa etiketit pois.Mulla oli ainaki näissä purkeissa TOSI tiukassa ne etikettien liimakököt. Annoin purkkien lillua kuumassa tiskiaineveessä sen aikaa, ko "käväsin" kaupassa. Silti sain hinkata kaikin voimin niitä liimoja pois ja käytin apuna sitä ihmesientä, mitä kaikki käyttää nykyään siivouksessa.

Sinnikäs liimakökkö
Sitten otin käsittelyyn kannet. Eli kannet irti purkeista puhistamisen jälkeen. Spraymaali kansien maalaukseen ois tässä varmaan tosi hyvä vaihtoehto. Mulla kuitenki oli käytössä söpön turkoosi kalustemaali. Olin ostanu sitä aikasemmin testimielessä Clas Ohlsonilta, niin aattelin käyttää sitä näihinki kansiin. Ja hyvin tarttu! Maalasin kannet kahteen kertaan. Pietin maalauskertojen välissä muutaman tunnin taukoa, että se maali ehti kunnolla kuivua. Melkeinpä suosittelen vielä kolmattaki kerrosta, ko joistaki kansista multa jäi vähän kuultaan läpi parasta ennen päiväykset...
Kannattaa antaa näitten maalattujen kansien sitte ihan rauhassa kuivahtaa yön yli. Minusta tämä väri oli kyllä aika herkullinen näihin kansiin. Olen suunnitellu, että tekisin näitä purkkeja makeilleki mausteille, niin niihin vois sitte maalata jotku söpöt vaaleanpunaset kannet. :)

Sitten ko niistä purkeista on saanu ne liimakököt pois ja ne on kuivahtanu täysin kuiviksi, niin voipii alkaa kirjotushommiin. Mie käytin tässä kirjottamisseen DYMO-kohokirjotinta. Sen sai Clas Ohlosonilta apauttiarallaa kympillä, eli ei ollenkaan paha investointi, ko olen muutenki tästä vekottimesta haaveillu. Kyllä sieltä löyty kalliimpiaki hifistelyversioita, mutta mie tyydyin tähän lasten versioon. :D Ja tämäki on tosi helppokäyttönen! Pyöritellään vain rullaa ja osottimen kohalle haluttu kirjain, jonka jälkeen sitte painastaan liipasinta voimakkaasti. Ja sitten seuraavan kirjaimen kimppuun. Ko teksti on valmis, niin pyöräytettään rulla saksien kohalle ja liipasinta taas, ja se leikkaa sulle valmiiksi sen tekstin ja tuikkaa sen ulos sieltä laitteesta. Mie laitoin vielä välilyönnin sanan alkuun ja loppuun, että tuota mustaa pohjaa tuli kivasti sanan ympärille. :) Tuota kohokirjotusteippiä saa muun värisenäki, ko mustana, jos haluaa vähän värikkäämpää pohjaa tekstille. Eli ettei vain kelleen jääny epäselväksi, niin tällä kohokirjottimella siis kirjotin jokasen pilttipurkin kylkeen, mitä maustetta mikäki purkki tullee sisältään.
Eli lopputuloksena syntyy yksinkertasta ja söpösti vähän vinksallaanki olevaa valkosta tekstiä mustalla pohjalla. Tuon nauhan toinen puoli siis on tarraa. Ko tekstin haluaa kiinnittää johonki, niin irrottaa vain sen paperin sieltä toiselta puolelta ja läiskäsee tekstin oikealle kohalle kiinnitettävään kohteeseen. Monille tämä vekotin ja etenki nämä tekstitarrat on varmaan tuttuja lapsuuesta (ainaki siis minun ikäpolvelle), ko naulakoissa luki oman koukun kohalla kohokirjotuksella oma nimi. :D


Paperi irti, niin tarrapuolen saa esille.

Sitten vain mausteet sisälle ja kansi kiinni. Näin pienellä vaivalla sulla on kivannäkösiä maustepurkkeja ja samalla saa pilttipurkitki uusiokäyttöön! :) Mie koen nämä purnukat kyllä paljon käytännöllisemmiksi, ko ne kaupan purkit tai pussukat. Niissä on aina ne reijät tukossa tai pussit leviää jonneki kaapin pohjalle. Näistä taas saa kätsysti otettua sormin, ripottelemalla tai lusikalla sitä maustetta sen verran ko haluaa. Ja nämä purkit on tosi helppo täyttääki! Näitten maustepurkkien tekemisseen ei tosiaankaan montaa tuntia saanu kulumaan. Tietenki maalin kuivuminen vie aikaa, mutta eniten kuitenki lopulta käytin aikaa siihen liimakökköjen hinkkaukseen. Sieviä tuli ja nyt on mullaki mausteet kivasti esillä ja käsillä. :)

Näitäpä onki helppo ja nopea tehä lissää, sitä mukkaa ko mausteetki lissääntyy. Ei muutako siis kohokirjottimen mettästykseen ja värkkäileen. Oikein ilosta ja mausteista viikkoa! Toivottavasti se kesäki vielä näyttäytyis ennenkö lomat loppuu ja syksy tullee. :)

Terkuin, Sanna

Ps. Voin kertoa, että oli kyllä tippa linssissä viikko sitten, ja pelkästään onnesta ja siitä hyvän mielen tunteesta, ko olen tämän blogin avulla saanu ees jolleki välitettyä ideoita ja inspiraatiota. Nimittäin mulla kolahti yks päivä Facebookin postilootaan ystävältä kuva, kuinka se oli innostunu kokkeileen kuumaliimalla kirjottamista, ja kuinka hieno oli se lopputulos! Mie en voinu ko hymmyillä. En olis ikinä uskonu, että tämä bloggaaminen JO tässä vaiheessa antaa mulle näin paljon hymyä ja iloa. <3 Aika hullua, ja mie nautin tästä ainaki näin hurjan kolmen postauksen jälkeen tosi paljon. Ja lässynlää, mutta ihan tosi juttu. Ei tätä fiilistä voi tietää, ennenkö itte kokkeilee!

2 kommenttia: