keskiviikko 23. syyskuuta 2015

TUNNELMASISUSTAMISTA PAPERILLA

Tervehys kaikkien keskiviikkoon! Viikko on taas vierähtäny ja siihen on mahtunu kaikenlaista kivvaa, mm. sain viime viikonloppuksi extemporeena vieraan. Oli kyllä kiva vähän juoruilla ja käyä tutustumassa iltatunnelmiin Aurajoen varrella. Kyllä ystäviltä vain kummasti saa voimaa, vaikka höpöttelis vain ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Varsinki, ko se ystävä on samassa tilanteessa ja ymmärtää tämän elämäntilannemuutoksen! Nytkö nimittäin katon tätä mennyttä kuukautta (niimpä, aatelkaa, olen ollu jo kuukauenpäivät turkulainen!!), niin onhan se ollu täynnä kaikkea uutta, joka vaatii omat voimansa. Enkä ollenkaan tarkota tätä huonolla tavalla, pelkästäänhän se on positiivista tutustua uusiin ihmisiin ja uuteen kaupunkiin. Mulla on onneks niin paljon kivoja suunnitelmia tulossa ennen joulua, joista osa on vasta ihan ajatuksen tasolla ja osa jo kalenteriin lyöty lukkoonki, että sopeutuu paljon paremmin kaikkeen uuteen ja tuntemattomaan, ko on siellä täällä vähän tuttua ja turvallista. Ja mikä parasta: saa taas reissata kattoon tärkeitä ihmisiä ympäri Suomen!  Mie olen sitä mieltä, että nyt häätyy mennä ja kulkea, ko siihen on aikaa ja mahollisuuksia. Mulle ystävät on vain niin tärkeitä, että mielellään nään sen vaivan, että matkustan 14 tuntia junassa viikonlopun aikana, että saan viettää kivat pari päivää hyvässä seurassa. Vaikka minusta toinen paras juttu on viettää aikaa vain ittensä seurassa. Yksin oleminenki on välillä vain niin buenoa.

Taas tuli kirjotettua pikkunen ajatusoksennus alkuun, niin eiköhän ole jo aika mennä oikeaan asiaan! Tällä kertaa siis vuorossa olis vähän origamien taittelua, että saahaan kivat tunnelmavalot tähänki syksyyn. Elikäs tehhään vähän erilaiset pallovalot.

Valojen värkkäykseen tarttet:
- led-valosarjan (esim. 20 ledin valosarja)
- mieleistä paperia (mulla käytössä ruskea voimapaperi)


Mie halusin ittelle jotku kivat sisustusvalot, mutta en niitä tavanomasia lankapallovaloja, mitä aika monelta löytyy nykyään. Vaikka neki siis ihania on (varmasti vielä joskus värkkäilen itte semmoset)! Mie olen kans aina tykänny origamien taitteluista. Meillä kävi ala-asteella yks japanilainen vaihto-oppilas opettamassa origamien taittelua, ja mie ihastuin sillon heti siihen hommaan! Olenki tykänny taitella esim. kattauksiin vaikka minkälaisia erilaisia servettiviritelmiä. Mikäpä siis mulle sopivampi, ko taitella paperista pallot, jotka pistän sitte kaapissa lojuvaan valosarjaan kiinni!

Nyt seuraa pitkä kuvasarja siitä, miten se paperipallo taitellaan. Annan kuvien aika pitkälti puhua puolestaan, mutta kirjotan lyhkäsiä ohjelauseita kuvateksteihin selventään hommaa.

Tarvit neliönmuotoisen paperin.
Taita paperi kulmasta kulmaan.
Avaa taitos ja tee sama myös toisesta kulmasta kulmaan.
Paperin pitäisi näyttää taitosten jälkeen tältä.
Avaa paperi ja käännä se sen jälkeen ympäri.
Taita se puoliksi.
Avaa paperi jälleen ja taita se puoliksi myös toiseen suuntaan.
Avaa paperi ja sen tulisi taitoksien jälkeen näyttää tältä.
Paina se kasaan tähän tyyliin.
Sen pitäis mennä "itsestään" tekemiesi taitosten ansioista.
Sen pitäs näyttää sen jälkeen tämmöseltä kolmiolta.
Taita sen jälkeen nurkat kohti yläkulmaa.
Tähän tyyliin.
Tee sama toiselleki nurkalle. Sen jälkeen käännä paperi ympäri
ja tee samat taitokset myös sille puolelle.
Paperin pitäs olla nyt neliö.
Sen jälkeen taita neliön kulmat kohti paperin
keskustaa kuvan mukaisesti.
Tee jälleen sama molemmille puolille.
Tämän kuusikulmion toisesta päästä pitäis pystyä
taittamaan lipare sivulle päin kuvan mukaisesti.
Taita lipareet sekä oikealle että vasemmalle.
Taita sen jälkeen lipareet vielä takaisin päin,
että saadaan niin sanottu pieni kaksinkertainen kolmio.
Sen jälkeen avaa pikkulipareen alla olevan kolmion
alareunaa ja ujuta pikkulipare sen sisäpuolelle.
Pikkulipareen ujutuksen jälkeen sen tulisi näyttää tältä.

Toista kaikki "lipare" vaiheet myös paperitaitelman toiselle puolelle.
Lopputuloksen tulisi näyttää tältä.
Sen jälkeen levittää sitä vähän auki.
Toisessa päässä pallotaitelmaa pitäis olla pieni reikä.
Sen reiän kautta sitten vain puhalletaan taitelmaan ilmaa.
Ja tadaa, pallo on valmis.

Siinä minun kuvalliset ohjeet siihen, miten syntyy paperipallo! Mulle haastetta ymmärtää tuotti tuo yks vaihe, missä se pikkulipare piti ujuttaa sinne sisälle. Mutta ko sen hoksasi, niin ihan iisi homma. Jos nämä minun ohjeet on sulle hepreaa, niin mie löysin äsken pienellä ettimisellä Youtubesta jonku pojan tekemän lyhkäsen suomenkielisen videon tästä taittelusta. Pari kohtaa näyttää menevän eri tyylillä ko minun ohjeissa, mutta lopputulos on kyllä sama! Siihen video-ohjeeseen pääset TÄSTÄ.

Mie testailin vähän erikokosia palloja erikokosilla papereilla. Testissä oli paperikoot 10x10, 15x15, 17,5x17,5 ja 20x20. Päädyin lopulta kokoon 17,5x17,5 cm. Erikokoset pallotki valosarjassa vois näyttää hauskalta! :)


Mie olen pitemmän aikaa ollu ihastunu tuohon voimapaperiin, joten ko sitä tuli vastaan, niin päätin tehä pallot siitä. Mie kokkeilin siis ihan tavallista valkosta tulostuspaperiaki (niinkö ohjekuvista näkkyy), mutta se oli mulle liian sinertävä ja kylmä, ko sitä kokkeili tuohon valosarjaan. Kaikista eniten olisin halunnu taitella nuo pallot vanhoista kirjan sivuista, mutta ei vain tullu kirppiksillä vastaan tarpeeksi isoa kirjaa... Ehkä mie taittelen ne joskus myöhemmin, jos tullee kirja vastaan ja nuo ruskeat pallot alkaa kyllästyttää. :)


Tuo taittelu oli tosi nopeaa ja mukavaa hommaa, ko siittä pääsi kärryille! Terapeuttistaki jopa, sanon mie. Mie tehin kartongista eka oikean kokosen palasen ja sen avulla sitten leikkasin tuosta voimapaperista sen 20 neliötä palasta. Sen jälkeen aloin sitte taitteluhommiin.
Sittenkö mie olin taitellu kaikki niin aloin puhaltelleen niitä oikeaan muotoon. Kannattaa pyytää joku kaveriksi siihen puhallushommaan tai piettää välillä aina taukoa, ettei lähe taju. Mulla nimittäin meinas huippailla jo muutaman pallon puhalluksen jälkeen.


Tästä näkkee vähän paremmin, miltä se voimapaperi näyttää.

Sitten ujuttelleen pallot valosarjaan kiinni. Se tapahtuu niinki helposti, että pistää vain sen lampun tuosta pikkureijästä sisälle, mistä se ilmaki puhallettiin. Siihen voipii yrittää laittaa jotaki teippiviritelmää, jos ne pallot ei meinaa pysyä, mutta mulla ne ainaki on pysyny ilmanki teippiä hyvin. :)


Sitten laittaa valot mieleiseen paikkaan, töpseli seinään ja näin on paperiset tunnelmavalot syksyyn valmiit! Tuo voimapaperi ei ihan kamalasti läpäse valoa, mutta just hyvä siihen tarkotukseen, jos oikeasti haluaa semmosta himmeää tunnelmavaloa vain. Ja onhan ne ihan nätin näköset koristeenaki, sillonko niissä ei ole valot päällä. Kuvailin näitä valoja hämärässä ja sitten ihan pimeällä. Oli kyllä tähän astisista kuvailuista kyllä haastavinta... Nuitten valojen tunnelma ja ulkomuoto oli jotenki tosi vaikea saaha kuvissa näyttään hyvältä. Voin vannoa, että livenä on kivemman näköset! Eli kannattaa värkkäillä ja nähä tuotos ihan omin silmin. ;)Miljoonat kiitokset muuten kuvausavusta minun ihanalle ja superlahjakkaalle ystävälle Fiialle! Ja miksikö superlahjakas? No tähän välliin on pakko vähän mainostaa, koska Fiia suunnitteli valtavan hienoja sukkia tuossa kevväällä ja niitä voi käyä ostamassa ittellensä esimerkiksi Seinäjoen Rustoopuorista. Ja jos ei sinne pääse, niin niitä voi käyä myös ihastelemassa ja tillaamassa TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ. Olispa kaikki sukat nuin hullun hienoja!

Ja täytyy vielä sanoa KIITOS siitäki, ko olen saanu niin paljon ihanaa palautetta tästä blogista yllättäviltäki suunnilta. Mie olen aika sanaton. Ja ihanaa, ko ihmiset jaksaa laittaa mulle kuvia omista värkkäilyistä, se on kyllä tämän homman suola. <3Nyt pistän tunnelmavalot päälle ja taijan keittää iltakahvit. Koska huomenna ei tarvi ees herätä aikasin, kuinka luksusta. Palaillaanpas taas värkkäilyjen merkeissä!

Terkuin, Sanna

4 kommenttia:

 1. Vau! Aivan upea lopputulos, ja just kivan erilainen verrattuna juurikin niihin paljon nähtyihin pallovaloihin =) Tuota ei ookkaan varmaan ihan yhdessä illassa saatu valmiiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos taas! :) Nämä on kyllä kivat, ko näitä voi taitella ihan minkälaisesta paperista itte tykkää. Ja ei nuitten taittelussa varmaan menny ko parisen tuntia, että loppujen lopuks aika nopeat tehä. Suht kätevästi saa taiteltua uuet, jos kyllästyy entisiin. :D

   Poista
 2. Onpa hienot valot! Mietin vain, että onko niissä tulipalon vaaraa....?

  Blogissani Joulua Sydämellä on sinulle haaste/tunnustus :)

  http://jouluasydamella.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! :) Valot on kyllä turvalliset, ko nuo led-valot ei kuumu käytössä. Tietenki käyttö on silti aina omalla vastuulla! Kiitos haasteesta, täytyypä käyä kurkkaamassa minkälainen se on. :)

   Poista