lauantai 5. syyskuuta 2015

PULLOT OJENNUKSEEN

Lauantaiterkut syksysestä Turusta! Täällä ainaki on alkanu ilmat kylmeneen ja etenki illat pimeneen tosi vauhilla, eli varmoja syksyn merkkejä. Vaikka mie tykkäänki paljon kesästä, niin jotenki olen oottanu syksyäki, etenki niitä ihania ruskan värejä ja aamun pikkupakkasia. Ja sitä että saa kaivaa lapaset ja villahuivit kaapista! Tällä hetkellä kuitenki ootan sitä, että opiskelut pääsis kunnolla vauhtiin, koska olen jotenki aika innoissani. Kaikki kuulostaa niin mielenkiintoselta ja omalta jutulta, että en malttais oottaa! Onhan tämä harvinaista, mutta älkää huoliko, ihan varmasti vain alkuhuumaa. Kohta kitisen, ko kaikki koulujutut puskee päälle. Hehee...

Arkikiireitten takia piänki tätä blogia koko ajan vain suuremmassa arvossa, koska tämän avulla pääsen aina sitä perusarkea vähän karkuun ja saan aivot narikkaan. Käsillä tekeminen vain on mulle niin terapeuttista ja tärkeää. Ja siitä päästäänki tämän viikon hommiin! Puhuin vähän viime viikolla, että mulla olis luvassa tunnelmallisia syksyvärkkäilyjä, mutta nyt jouvutta vielä vähän oottelleen niitä! Mulla nimittäin oli yks tämmönen aika kesänen värkkäily valmiina oottelemassa ohjepläjäystä. Jos on aikasemmin lueskellu minun postauksia, niin voi ehkä muistaa ko mainittin, että värkkäilin Pellossa isän kans jotaki. No nyt on sitten vuorossa se meijän yhteinen projekti! Vaikka tämä värkkäily onki esitelty aika kesäsenä tässä postauksessa, niin saa tästä myös vähän tunnelmallisemman tarpeen vaatiessa. Sen kerron kuitenki myöhemmin, että miten se onnistuu. ;)

Tällä viikolla pääraaka-aineina on puu ja lasi. Niistä siis on tarkotus koota kukkamaljakko tai -teline, kuinka sen itte haluaa nimetä. Eli puusta tehhään kehikko, johon pullot saa kiinni. Näin tämän tyylisestä maljakkotsydeemistä kuvan joskus Pinterestissä ja halusin ehottomasti kokkeilla miten tämmösen saa tehtyä, koska se oli niin sievä ja kiva idea! Ohjeistus tullee nyt sitten ihan maallikon suusta, joten toivottavasti teksti ja kuvat antaa suht selkeän kuvan miten tämä homma hoituu!

Tähän värkkilyyn tarttet:
- lautaa
- lasipulloja haluamasi määrä
- kynsilakanpoistoainetta
- lyijykynä ja mitta (ja mielellään myös suorakulmaviivain)
- saha
- pora ja siihen iso terä (mie käytin 30mm terää) sekä hiontaterä
- hiomapaperia (eri karheuksia)
- liimaa
- nauloja 8 kpl ja vasara
- kalustelakkaa ja suti

Lasipullot joita tähän käyttää, voi olla ihan minkä värisiä ja muotosia tahansa, ihan mistä itte tykkää. Mie tykkäsin näistä siideripulloista, ko ne oli tosi yksinkertasen malliset, joten valittin ne. Ja neljä oli mulle sopiva määrä, koska näin siitä maljakosta ei tule liian pieni eikä liian suuri, vaan just soppeli! Mie liotin näistä ensin nuo etiketit irti ja sitten kynsilakanpoistoaineella irrotin ne liimakököt mitkä siihen jäi. Sillä lähti kätevästi nuo mustalla painetut päiväysmerkinnätki pois. Voiko olisin keksiny tämän keinon sillon niitten pilttipurkkien kans aiemmassa värkkäilyssä.



Sitten päästään sen lauan kimppuun. Eli me käytimä tässä höylättyä mäntylautaa, joka oli 20 mm paksua ja 120 mm leveää. Yhteensä sitä lautaa meni tähän noin 120 cm. Ensin pittää siis päättää, kuinka kauaksi ne pullot haluaa siihen telineeseen toisistaan. Testaa niitä vain suoraan siihen lankun päälle ja silmämääräsesti kattoo mikä väli näyttää hyvältä.



Sittenkö löytyy hyvännäkönen etäisyys pullojen välille, niin sitte suurinpiirtein mittaa sen välin. Sitten pittää kans mitata se pullonpohjan halkasija. Sen jälkeen vain lähtee lankun päästä merkkaan ensin sen etäisyysvälin, sitten pullonpohjan halkasijan, sitten taas etäisyys ja sitte taas pullonpohjan halkasija, jne. Merkattaan siis jokanen etäisyys ja pullonpohja vuorotellen. Muistaa sen viimisen pullonki jälkeen vielä laittaa sen etäisyyen. Sitten se lauta sahataan poikki sen viimisen merkin kohalta. Kannattaa tehä sen viimisen merkin kohalle suorakulmaviivaimella suora viiva, että varmasti tullee sahattua suoraan. Tästä lankusta tullee siis pohja sille telineelle. Mulla sen mitta oli noin 38,5 cm, eli pullojen väliin jätin tilaa 2,5 cm (ja reunimmaisten pullojen toiselleki puolelle jätin saman 2,5 cm) ja minun pullojen pohjan halkasija oli 6,5 cm. Elikäs 6,5 cm x 4 pulloa + 2,5 cm x 5 väliä = 38,5 cm. Jokasella tietenki nämä mitata vaihtelee pullojen ja muitten mukkaan, mutta siinä ne kuitenki malliksi, jos helpottaa ymmärtään ohjeistusta. :)

Pullojen etäisyyden mittausta.

Työntömitan avulla mittattiin pullonpohjan halkasija.

Sitten merkataan alkuun ensin 2,5 cm tyhjää ja sen jälkeen pullonpohjan halkaisija työntömitan avulla. Sen jälkeen merkataan taas 2,5 cm tyhjä tila.

Violetilla kuvassa näkyy, missä on pullonpohja -merkit. Pinkillä näkyy tyhjä väli, eli etäisyys mikä jää pullojen väliin.

Havainnollistava kuva pullon kanssa. Merkit näkyy heikosti, mutta näkyy kuitenkin.

Sahaaminen onnistuu käsisahalla.

Sahaamisen voi käyttää myös sirkkeliä, jos semmonen löytyy.

Sitten sen pohjan molempiin päihin täytyy tehä sivulaudat. Mitataan siis pullon korkeus ja sen mitan mukkaan tehhään ne sivulaudat. Minun pullo oli noin 18,5 cm korkea, joten sahattiin kaks 18,5 cm korkeaa sivulautaa. Taas suorakulmaviivaimella merkit, että tullee suorat lauanpätkät! Nämä sivulaudat tullaan siis naulaamaan pohjalautaan kiinni. Alta löytyy esimerkkikuva, miten ne tullaan asettelemaan.



Sivulaudat tullee siis pohjalaudan viereen, ei päälle. Eli ne naulataan niin sanotusti sivulaudoista käsin kiinni, ei pohjalaudasta.

Nyt puuttuu ennään päällylauta. Ja sen mitathan löytyy kätevästi pienellä yhteenlaskulla. Eli mitataan pohjalaudan pituus (mulla 38,5 cm) ja lisätään siihen sivulautojen paksuuet (2 cm + 2 cm). Elikäs päällilauan mitaksi tullee yhteensä noin 42,5 cm. Alta löytyy taas esimerkkikuvvaa miten se päällylauta asettuu tuohon päälle.

Laudan paksuus mitataan, jotta saahaan helposti selville, kuinka pitkä päällylaudan tullee olla.

Päällylauta tulee siis niin sanotusti "lepäämään" sivulautojen päälle.

Seuraavana täytyy merkata tarkat kohat, mihin porataan pullojen suuaukoille reijät. Eli pullot tulee siis näihin reikiin "kiinni". Päällylautaan tullee siis merkata sammaan tappaan ko pohjalautaanki tyhjät välit ja pullonpohjien halkasijat. Muistakaa, että tämä päällylauta on 2 cm pitempi molemmista päistä, joten merkatkaa ne 2 cm molempiin päihin, ennenkö alatta laitteleen niitä muita merkintöjä! Ja jos mietittä, että mitkä hiivatin 2 cm, niin ne on ne sivulautojen paksuudet, koska tämä päällylauta on sivulautojen paksuuksien verran pitempi, ko pohjalauta. Toivottavasti en aivan sekota teitä näillä mittaselityksillä!

Noh kuitenki, sittenkö merkinnät on tehty, niin täytyy saaha selville pullopaikkojen keskikohat. Eli ekana merkataan siihen 6,5 cm pituussuunnan pätkään keskikohta ja sen jälkeen katotaan samaan kohtaan leveyssuunnan keskikohta. Saadaan siis aikaan alla näkyvä rasti. Näin on saatu selville, mihin kohtaan tulee porata reikä pullon suulle, jotta se on täysin keskellä. Luonnollisestihan pullon suuaukko on keskellä pulloa. Jos siis käyttää täysin symmetrisiä pulloja tässä.


Seuraavaksi mitataan pullon suuaukon halkasija, jotta osataan valita oikean kokonen poranterä, jolla saahaan porattua reijät. Näissä pulloissa suuaukon halkasija oli vähän alle 30 mm, eli käytettiin 30 mm poranterää. Meillä käytössä oli tuommonen iso porahärveli, millä porattiin, mutta onnistuu myös käsiporalla, kunhan kiinnittii laudan tiukasti paikalleen esimerkiksi höyläpenkkiin poraamisen ajaksi.


30 mm poranterä.

Poraus käynnissä.

Kaikille neljälle pullolle reijät porattuna.

Ja sitten vielä varmistus, että pullon suuaukko mahtuu reijästä. Roope taas mukana värkkäilemässä!

Ja niinkö tarkkasilmäsimmät on huomannu niin meillä tämä lauta oli aika tämmöstä "raakalautaa", eli hiomatonta. Joten se täytyy myös hioa sileäksi ihan joka puolelta ja vähän pyöristella teräviä reunoja. Kannattaa ensin hioa melko karhealla paperilla ja sen jälkeen sitte vähän hienommalla. Tässäki voi omien käsien sijjaan käyttää kyllä hiomakonetta, jos semmonen löytyy, niin homma sujjuu nopeammin!


Pullon korkeushan on tässä versiossa reilu 18 cm ja sen telineen sisällä on sitä "tyhjää korkeutta" 16,5 cm ja ne loput tarvittavat 2 cm on siinä reijässä mikä porattiin sille pullon suulle (koska edelleen sen laudan paksuus on 2 cm). Mutta ko oltiin päästy siihen vaiheeseen, että alettiin kokkeileen pullojen sijottamista telineeseen, että eipä ne mennykään. Päätylautojen korkeutta ei kuitenkaan voinu nostaakaan, koska pullon kaulojen on pakko mennä sinne laudan "sisälle", että ne pyssyy paikoillaan, eikä lähe sinkoilemaan, jos telinettä liikuttellee. Siispä vaihtoehtona oli joko porata isompi reikä tai hioa sitä olemassa olevaa reikää laajemmaksi sieltä alapuolelta, jotta sen pullon saa sujautettua paikalleen. Ehkä vähän vaikea ymmärtää, mitä tarkotan, mutta kattokaa taas kuvista, jos ne selkeyttäis! :) Eli tässä vaiheessa tarvii sitä porakonetta ja siihen sitä pientä hiomapäätä.

Kehikon sisäpuolen korkeus on siis pienempi ko pullon, joten pullon paikalleen laitto kinnasi. Sen takia reikää täytyy hioa alapuolelta, jotta saahaan pullolle lissää "liikkumatilaa".

Hiomaterä, jolla hiottiin aukolle lisää leveyttä.

Miltä reikä näyttää, ko sitä on hiottu suuremmaksi alapuolelta.

Ja näin pullot sujahti paikalleen, ko ne sai lisää "liikkumatilaa". Tästä kuvasta myös näkkee, mitä tarkotin sillä, että pullot mennee päälylaudan "sisäpuolelle".

Nytkö kaikki osat mätsää ja ne on hiottu, niin täytyy kehikko saaha yheksi kappaleeksi. Siihen tarvitaan puuliimaa, nauloja ja vasara. Ensin levitettään siis siihen päätyyn liimaa, joka jää päälle tulevan lauan alle. Sitten naulataan ne lauat toisiinsa kiinni kahella naulalla.


Naulataan sivulautaan nauloja ensin vähän paikalleen.

Sitten viiään sivulauta vasta pohjalauvan liimapinnan päälle ja naulataan naulat kokonaan paikalleen.

Liimaa varmasti pursuaa sielt välistä, joten kostealla rätillä pyyhkäsee ne ylimääräset liimat pois. Sammaanlaihin sitten liimataan ja naulataan se toinenki sivulauta kiinni.


Seuraavaksi laitettaan liimaa nuihin sivulautojen päihin ja sitten naulataan se päällylauta tuohon kiinni. Siinäki ensin katotaan nauloille sopivat kohat ja naulataan niitä vähän kiinni. Sitte päällylauta paikalleen ja naulataan naulat loppuun saakka. Plus pyyhkästään pursuavat liimat pois. Näin on se kehikko viimein yhtenä kappaleena!



Ennää on jäljellä pintakäsittely. Mie kauan aikaa arvoin, että haluanko tähän kuultomaalin, jonku öljyn vain ihan vain värittömän lakan. Päädyin sitte ihan vain värittömään lakkaan, koska tuo puun oma väriki on niin nätti. Tämä kyllä varmasti näyttäs kivalta jollaki harmahtavan ruskealla kuultomaalillaki! Ennen pintakäsittelyä muista pyyhkiä kostealla kaikki hiomispölyt ja muut pois tuosta kehikosta. Sitten vain suojaa ympäristön vaikka sanomalehillä ja sutimaan! Mie käsittelin tuon pinnan kahteen kertaan puolikiiltävällä värittömällä kalustelakalla.



Mulla tuo lakka ainaki kuivu tosi nopeasti, mutta annoin sen silti varulta olla ihan rauhassa yön yli. Sitten täytin pullot veellä, pistin ne paikalleen ja kävin kukkapenkistä hakemassa muutamat nätit kukat. Ja tadaa, vähän erikoisempi kukkamaljakko on valmis! :)



Minusta se kyllä näyttää aika kivalta varsinki tuommosten luonnon hentosten kukkien kans! Joskus täytyy kyllä käyä hakemassa ruusuja, tulppaaneja tai neilikoita ja pistää yhteen pulloon aina yks kukka. Seki voi näyttää kyllä aika sievältä. Ja saatoin saaha tämän ohjeen kuullostaan tosi monimutkaselta ja vaikealta, mutta voin luvata, että oikeasti on suht helppo homma!





Lasi ja puu näyttää kyllä hyvältä yhessä. Ja ihastuin etenki tuohon, miten tuo puu näyttää nuin ihanalta tuommosen valkosen sievän liinan päällä. Lupasin kans kertoa teille miten tästä saa enempi syksyyn sopivan, jos tuntuu että kukat on liian kesän juttu jo. Joku on sen tässä lueskellessa voinu hoksataki, mutta niinki yksinkertanen juttu ko kynttilät! Eli veet ja kukat pois pulloista ja pitkät kynttilät tilalle. Näyttää varmasti mahtavalta kynttilöittenki kans. Täytyy itteki joskus testata, ko kaipaa pimmeisiin syysiltoihin tunnelmaa. :)

Mutta eiköhän nämä löpinät ala tältä kerralta jo riittää. Tuntuu että tuli aivan mahottomasti asiaa, niin että on ittelläki aivan ajatukset ja sormet solmussa. Ens kerralla palailen vähän simppelimmän ja nopsemman värkkäilyn kanssa!

Luovaa viikonloppua! :)

Terkuin, Sanna

Ps. Sain Pellosta semmosia terkkuja, että nyt on majakalleki rakentunu sinne oma alusta, ja olihan se hieno, mitä yhestä kuvasta ihastelin! On mulla taitava isi. Laitan tänne blogin puolelle kuvia siitä sitten, ko pääsen itte sen paikanpäälle kuvvaileen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti