tiistai 19. tammikuuta 2016

PAPERINARULLA SISUSTAMISTA

Tiistaitervehys! Täällä kirjottellee yks tyyppi, jonka aivot on aivan jääny lomalle. Ei meinaa oikeasti millään päästä tähän arkeen takasin ja kaikki asiat tökkii, eikä mikkään meinaa oikein kiinnostaa. Plääh. Huomisestako vielä selviän, niin sitten lähen loppuviikoksi ansaitulle pikkulomalle Kuopion ja Kajaanin suunnille. Tämmönen pehmeämpi laskeutuminen arkeen, ko piettää välillä vähän lommaaki, heh.

Mutta jos jotaki hyvvää tässä arjessaki, niin on nähny koulukavereita, ja lisäksi alotin eilen jotaki uutta ja jänskää, mistä olen haaveillu jo jonku aikaa! Mie nimittäin alotin tukiviittomien alkeiskurssin. Olis mahtavvaa osata joskus viittomakieltä sujuvastiki, mutta ehkä mie nyt alkuun tyydyn nuitten tukiviittomien opetteluun ja hommaan itteni vielä jatkokurssilleki, kunhan eka handlaan alkeet. :) Tästä jutusta olen jotenki tosi innoissani, jes!

Sitte siihen tämän kertaseen värkkäilyyn. Mie värkkäilin nämä joululahjaksi minun ämmille (eli mummolle), ja aikasemmin syksyllä värkkäilin tämmöset lahjaksi minun serkulleki. Niistä mulla ei ole valitettavasti kuvia, koska se vanha kone vei ne kuvat mennessään. :( Mutta tosiaan tännään värkkäillään nämä kuuluisat lankavalopallot, joista puhuin jo joskus aikasemminki, että häätyy testata tehä!

Valopalloihin tarttet:
- led-valosarjan
- ohutta paperinarua
- vesi-ilmapalloja
- liimaa
- tarpeeks ison kulhon liimaseokselle ja joku sekotusväline
- suojamuovi pöyvän päälle, missä pallot tehhään


Mie käytin näihin palloihin tuommosta luonnonvalkosta paperinarua, missä meni seassa ohutta kultasta lankaa. Mulla oli varulta vielä tuommonen jämäkerä ihan vain valkosta, jos tuo kultavalkonen ei oliskaan riittäny, mutta hyvin se riitti kahteenkymmeneen palloon! Aikasemmin tosiaan ko syksyllä tehin ne ekat valopallot, niin tein kymmenen valkosta ja kymmenen pinkkiä, niin sillon mulla meni puolet aina yhestä värikerästä. Mutta tuo yksvärinen onki vähän ohkasempaa, niin ehkä sitä sen takia meni enämpi. Tuota paperinarua löytyy monista askartelu- ja käsityöliikkeistä, ja hintaluokka on 6-10€ vyyhti, riippuen väristä ja kaupasta.

Ekana lähin puhaltaan 20 suht pyöreää vesi-ilmapalloa. Tai oikeastaan nakitin sen puhaltamisen muille, koska en vain millään meinannu saaha niihin ilmaa... Jotku ruukaa pyöritellä vielä kelmua niitten pallojen päälle, ko siittä pallosta muka voipii irrota sitä väriä. Mutta mulla ei ainakaan irronnu! Ostin minun pallot siis Tigeristä parilla eurolla, ja siinä pussissa tais olla 100 kpl?


Sitte sekotin laakeaan astiaan reilusti vesiliimaseosta. Elikäs puolet erikeepperiä ja puolet vettä. Sen jälkeen pyöritin sitten sitä paperinarua kämmenen ympärille sen verta ko silmämääräsesti katoin, että olis sopiva määrä siihen pallon ympärille. Ko on tarpeeks, niin naru poikki ja upottaa sen kieputetun pikkukerän siihen vesiliimaan ihan kokonaan.Sen jälkeen ottaa siitä rullasta sen toisen pään ja lähtee vain kieputtaan sitä pallon ympärille sikin sokin. Kannattaa eka pyöritellä sillai, että se alotuspätkä jääpii parin kiekan alle. Kattokaa alta esimerkkikuva. Sitten vain pyörittellee ihan loppuun saakka ja sen loppupään sitte pujottellee sinne sekkaan, ettei se lähe purkaantuun auki. Sitten vain muoviselle alustalle kuivaan. Ja samalla tyylillä tehhään loput 19. Ko on valmista, niin sitten antakaa yön yli kuivua.

Seuraavana päivänä sitte nuppineula kätteen ja palloja poksauttelleen. Sitten vain reppii käsin ne pallonjämät sieltä sisältä pois, ko on puhkonu eka ne pallot. Jos ei käsin saa, niin vaikka pinsettejä voi käyttää apuna.Ennää on sitte jäljellä pallojen kiinnitys valoihin. Mie käytin Clas Ohlsonin led-valosarjaa, joka sopii seka ulko- että sisäkäyttöön. Tässä valosarjassa on 40 valoa, mutta tehin niin, että pistin aina kaks valoa yhen pallon sisälle. Otin siis vain valojen pään, eli ekan lampun, ja lähin pukkiin niitä vain nuihin palloihin sisälle. Eli eka ja toka valo ensmäiseen palloon, kolmas ja neljäs valo toiseen palloon, jne. Mie en kiinnittäny niitä mitenkään muuten, mutta jos tuntuu, niin voihan vaikka pienellä rautalanganpätkällä kiinnittää sen johon aina palloon kiinni. Mulla ainaki oli suht tiheitä nuo pallot, niin ne hyvin pysyy sisällä ilman kiinnitystäki. Vähän ne valot saattaa välillä sojottaa nuista reijistä ulkopuolelle, mutta eipä se haittaa!
Nyt on lankavalopallot valmiit! Tyylikkäät ja ihanan herkän näköset. Täytyy ehkä joskus tehä itteleki vaikka makkarriin. Minusta tuo valkosen ja kullan yhistelmä on aika kiva, ja soppii hyvin vanhemmanki ihmisen sisutukseen, niinkö just ämmille.Ämmin tykönä ne ainaki löysi heti paikkansa olkkarin ikkunanlaualta. Ja niitähän voipii roikuttaa vaikka verhotangosta, pistää lasikulhoon tai vaikka kieputella peilin reunojen ympärille. Mietittiinpä me semmostaki, että voishan ne olla aika kivat joulukuusessaki. Siinäpä siis koristevinkki ens joululle. ;)
Jospa tässä ens viikolla olis taas vähän enämpi arjessa kiinni ja sais nämä värkkäilytki kunnolla käyntiin. Olen miettiny semmosta pikkuarvontaaki johonki sopivaan välliin, mutta siitä sitten enämpi myöhemmin. :) Mukavaa loppuviikkoa! <3

Terkuin, Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti