lauantai 9. tammikuuta 2016

UUSI VUOSI JA JOULUN SULATTELUA

Hyvvää uutta vuotta 2016! Niin sitä on jo vain reilu viikko menty tätäki vuotta ja blogissa on ollu pari viikkoa aika hiljasta. Ikävä on ollu kyllä värkkäilyjä ja kirjottamista, mutta on ollu kyllä ihana olla vain, nähhä kavereita, tehhä käsitöitä ja jännätä jääkiekkoa. Ja ne kisat päätty kyllä just niinkö pitiki, mahtavaa pikkuleijonat! Mulla on lommaa ennää huominen jäljellä, nyyh. Mie tässä parhaillaan istun junassa ja aamulla varhain löyvän toivottavasti itteni taas Turun kotoa (jos vain VR ja talvi tullee toimeen). Arki ei jotenki meinaa napata ainakaan vielä ajatuksena yhtään, mutta eiköhän se siitä lähe taas rullaan, ko vain pääsee vauhtiin.

Mie olen kovasti nyt lomala koittanu perehtyä valokuvauksen maailmaanki. Nimittäin kiitos minun isoveljen älyttömän joululahjan, mulla on nyt viimein järjestelmäkamera! Mie toivon, että oppisin mahollisimman nopsaa hallitteen tuon kameran ja se näkyis täällä blogissaki parempina kuvina. Vieläkö saisin mahollisimman pian minun vakkari kuvanmuokkausohjelman tähän uutenki tietokonneeseen, niin alkaa olla hommat kohillansa.

Eiköhän siinä ollu ne pääkuulumiset tältä lomalta, joten voijaan pikkuhiljaa siirtyä vuen ensimmäiseen värkkäilyyn! Joulu on nyt juhlittu, niin eiköhän ole aika alkaa sulattelleen poijes niitä ylimääräsiä joulu(kilo)ja. Kaivelkaapa kaikki kynttilänjämät nytten esile, sillä tännään värkkäillään uusia kynttilöitä uuteen vuoteen. :)

Kynttilän tekotarvikkeet:
- kynttilänjämiä
- erilaisia muotteja (tölkkejä, maitopurkkeja, leivosvuokia, piparkakkumuotteja, jne...)
- mahollisesti foliota
- kalalankaa
- pitkiä cocktailtikkuja tai sukkapuikkoja
- vanhoista kynttilöistä niitä metallipyörylöitä tai rautalankaa
- kattila (mielellään semmonen, vähän huonompi kattila)
- kauhoja
- tarjottimia (jos täytettyjä muotteja häätyy liikutella)


Tarkotuksena on siis sulattaa vanhoja kynttilöitä, kaataa se seos sitte erilaisiin muotteihin ja sillälaila saaha vanhat kynttilänjämät uusiokäyttöön. Mie tehin erilaisia kynttilöitä: perus pöytäkynttilöitä ja pienempiä tuikkutyyppisiä, joita voi polttaa semmosenaan alustalla tai pistää vetteen kelluun ja polttaa siinä.

Ekana häätyy hommata tarpeeks niitä muotteja. Mie käytin maitopurkkeja, juomatölkkejä, leivosvuokia ja piparkakkumuotteja. Maitopurkeista ja juomatölkeistä leikkasin sen yläosan poijes. Leikkaa ihan sen mukkaan kuinka isoja kynttilöitä haluaa tehä. Leivosvuokia käytin ihan semmosenaan ja piparkakkumuotteihin laitoin pohjaksi foliota. Ne piparkakkumuotit vuotaa kyllä siltiki, mutta ei ehkä ihan niin paljoa. Kannattaa muuten tietekki puhistaa ne maitopurkit ja juomatölkit, ettei tule esimerkiks tuoksukynttilöitä kaljan aromilla... Heh!Kynttilöihin häätyy tietenki saaha sitä sydänlankaaki, niin mie tehin itte joihinki kalalangasta ja osassa taas käytin niitten vanhojen kynttilänjämien sydänlankoja. Kalalangasta saapii tehtyä vaikka letittämällä tai sillälaila "nyörittämällä". Painappa tästä, niin löyvät hyvän ohjeen tuohon nyöritykseen.


Sitten mie leikkasin nuista pitkistä tikuista semmosia sopivan mittasia pätkiä nuitten kaikkien muottien päälle, mihin sen sydänlangan saapii sitte pyöräytettyä kiini, että ne pyssy suorassa, ko niitä kynttilöitä alettaan valamaan. Ne kannattaaki ne sydänlangat mitata sillälaila, että sitä jääpii ihan reilusti yli, että sen saapii solmittua sen tikun ympärille.Sinne sydänlangan toiseen päähän mie sitten laitoin tuikuista niitä metalliympyröitä tai sitten rautalangasta väänsin sinne ympyrän. Ihan vain tosiaan sen takia, että siellä olis semmonen pieni paino, että se lanka pysys suurinpiirtein paikallaan.
Seuraavaksi langat ja tikut paikalleen, ja sitten vain kynttilöitä sulattelleen. Kannattaa välilä sekotella sitä ja suht miedolla lämmöllä sulatella ihan rauhassa. Älkääkä jättäkö vahtimatta ettei käy vahinkoja! Sieltä saapii kätevästi sitten lusikalla poimittua ne vanhojen kynttilöitten sydänlangatki, ko ne kynttilät on sulanu. Nostaa ne sitte vaikka leivinpaperilla jäähtyyn, niin niitä voi käyttää niihin pienempiin kynttilöihin sydänlangaksi. Mie itte ehkä tykkäsin enämpi käyttää tuota itte tehtyä sydänlankaa, oli jotenki helpompi.

 


Vanhojen kynttilöitten sydänlangat


Ko ne kynttilät on sulanu, niin sitten vain kauhalla alkaa lappaan niihin muotteihin sitä steariinia ja tarkkailee, että ne langat pysys suht keskellä sitä muottia koko ajan. Saapii tietekki kaataaki suoraan siitä kattilasta, mutta mulla se ei onnistunu kyllä yhtään, niin otin kauhan kaveriksi.Mie tehin kahella eri värillä: ekaan satsiin pistin valkosia ja punasia kynttilöitä, ja toiseen valkosia ja sinisiä. Sain sitte tuommosia vähän persikan värisiä ja sitte vaaleansinisiä. Tehin parista kynttilästä kaksvärisiäki, ko ne punertavat kynttilät ehti vähän jähmettyä siinä välissä ko sulattelin sitä sinistä seosta. Mie en vain ymmärrä, että mitä tuolle minun siniselle seokselle tapahtu, ko se jähmettyessä meni tuommoseksi muhkuraiseksi. Tulipahan ainaki persoonallisia kynttilöitä. :D


Niitten kannattaa antaa ihan rauhassa jähmettyä yön yli. Ja mieluiten sisällä. Mie tehin ehkä virheen, ko vein ne ulos jähmettyyn, koska ne vähän halkeili pakkasessa. Ja voi olla, että sen takia nuo sinisetki näyttää miltä näyttää.Lopuksi tosiaan sitte vain vetasee ne ulos nuista muoteista sen tikun avulla. Maitopurkit mie revin varovasti irti siittä massan ympäriltä. Nuista piparkakkumuoteista mie otin ne foliot irti ja pukkasin ne ulos nuista muoteista sitte.

Lopuksi vain leikkaa ne sydänlangat oikean mittasiksi. Ja voilà: kynttilät on valmiita!Aika persoonallisia ja söpön hempeitä tuli, eikö? Näistä ainaki näkkee, että on omin kätösin tehty. Täytyypä ens kerralla yrittää vaikka hifistellä vähän erikoisempia jollaki tavalla, jos innostuu taas värkkään vanhoista kynttilöistä uusia. Helppoa, mutta vähän sotkusta hommaa!
Nyt mie taijan alkaa tuijotteleen jotaki elokuvaa ja koitan sitte vähän nukahtaaki, ennenkö häätyy Tampereella vaihtaa junnaa nuitten kaikkien miljoonien kassien kans. Huih. Meni tämä postaus vähän myöhässeen, ko kuvat lattaantu ihan suuuuuuuper hittaasti huonolla netillä, mutta parempi myöhään ko ei millonkaan. Hyvvää yötä!

Terkuin, Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti