sunnuntai 23. elokuuta 2015

KIRPPISLÖYDÖN TUUNAUSTA

Ihanaa sunnuntaita! Nyt sitä sitten ihan virallisesti ollaan turkulaisia, iiks. Onhan tämä aika jännittävvää, etenki vähän kutkuttellee tuo tuleva eka koulupäivä. JA varsinki se, että miten mie ikinä opin kulkeen eksymättä tässä kaupungissa. Voin sanoa, että nyt olen kyllä omalla mittapuulla toellaki hypänny tuntemattomaan. Onneks mie tykkään uusista tuulista, vaikka ne aina vähän jännittää ja pelottaaki! Parin päivän muuttorumba imasi niin kaikki mehut, että nyt on hyvä aika näpytellä uutta postausta ja esitellä teile, mitä mie tehin minun kirppislöydölle. :)

Mie siis heinäkuussa löysin Seinäjoelta Lakeuden shoppikselta täysin toimivan vanhan pöytälampun, jolla oli hintaa 4€. Ei paha minun mielestä! Olin vähän niinkö ettiskelly semmosta pöytälamppua, minkä voisin tuunata, jos semmonen sattuu tulleen vastaan. No tuolla se sattu tosiaan silmään ja vielä edullisesti! Ja mikä parasta, se oli vaalean sävynen, joten se sopi paremmin ko hyvin tuunattavaksi. Sen verta vielä, että Lakeuden shoppis on siis aika iso kirppis Seinäjoella, ja voin kyllä suositella! Palvelu oli oikein mukavaa ja se on semmonen tavarahamstraajan paratiisi. Sieltä siis ihan varmasti tarttuu joka kerta jotaki krääsää matkaan, niin mulle on ainaki käyny... :) Astioita ja sisustuskrääsää joka lähtöön!

Tarkotuksena mulla oli siis antaa täysin uus ulkokuori tälle pöytälampulle, vaikka ihan nätti se oli tuommosena beigenäki. Mutta itte tykkään ehkä enemmän vähän näyttävämmästä ja värikkäämmästä! Tässä värkkäyksessä pöytälamppu saa uuen "varjostinkankaan" ja uuen värin varteen.

Värkkäystarvikkeet:
- havillinen pöytälamppu, jossa kankainen lampunvarjostin
- ommaa silmää miellyttäviä servettejä
- kalustemaalia
- liimaa (ja vettä)
- joku havillinen pieni astia
- kaks pensseliä: pehmeämpi sivellin ja sitten maalauspensseli
- sakset
- suojamuovia, koska on vähän sotkusta touhua!


Ensmäisenä lähin hakkeen varjostimelle uutta ilmettä. Päällystin siis tuon lampunvarjostimen uuesti serveteillä käyttäen niin sanottua decoupage-tekniikkaa. Eli vanhalle pinnalle kiinnitetään uus pinta liimaamalla ja sen jälkeen pinnottamalla vielä se uus pinta. Tähän tarkotukseen on olemassa ihan decoupage-lakkaa, joka on varmasti kestävämpi vaihtoehto, mutta ilmeisesti myös vähän hintavampi. Mie käytin sen lakan sijasta ihan vain liimavesi seosta. Etin kaupasta kivoja servettejä, jotka miellytti silmää, ja jotka aattelin, että sopis minun sisustukseen. Löysinki tuommosia kivoja sinikukkasia ripauksella vaaleanpunasta. Nämä oli Havin servettimallistosta ja makso sen pari euroa. Tämän varjostimen päällystykseen meni kolme isoa servettiä, eli ei montaa. Mutta onneks nuin kivoja servettejä käyttää mielellään sitte ihan kattauksessaki! Seki piti vielä mainita, että kannattaa valita joku mahollisimman vaalean värinen (ja tietenki yksvärinen) lampunvarjostin minkä tuunaa, koska servetti ei ole mitenkään paksua paperia, joten sen läpi kuultaa todennäkösesti jonku verran se, mitä sinne alle jää.


Ja nyt päästään sitten ihan siihen tekemisen makkuun! Elikäs servetit, pehmeä sivellin, liima, havillinen purkki ja sakset esille. Ekana vaiheena kannattaa leikata nuo "nypyräiset" reunat servetistä pois, jos ei halua että se kohta servetistä tullee siihen lampunvarjostimmeen. Eli semmonen L-muotonen palanen lähtee siis pois. Alta löytyy esimerkkikuvat mitä tarkotan! Ja tarkkasilmäsimmät voi huomata tuolla myöhemmin tulevissa kuvissa, että mie en hoksannu tätä vaihetta tehä ekaan servettiin. Ja voin sanoa, että oli vähän haastava leikata nuo nypyläreunat irti, ko servetti oli jo kiinnitetty. Mutta niinkö olen jo aiemminki todennu, niin tekemällä oppii. ;)



Ja sittenkö on reunat leikattu, niin avataan se servetti ja irrotetaan se toinen kerros siitä pois. Ylleensä serveteissä siis on tämä kuvioitu kerros ja sitten toinen yksvärinen kerros. Tämä toisen kerroksen irrotusta suosittelen sen takia, ko sittenkö tätä servettiä alkaa liimaan, niin ne kerrokset lähtee liikkeelle, ja se servetti lähtee helposti myttääntyyn, repeileen, irtoileen, yms... Eli alempi yksvärinen kerros pois kokonaan!


Sen jälkeen kannattaa vähän mallailla sitä servettiä siihen varjostimeen, että miten päin sen kuvion siihen haluaa. Ja tosiaan kannattaa irrottaa se varjostin siitä jalasta/lampusta. Ko kaikki edeltävät vaiheet on tehty, niin sitten voi tehä siihen purkkiin (esim. pakasterasiaan) sen liimavesi seoksen. Mie käytin tässä ihan tavallista askarteluliimaa. Erikeepperiki käy oikein hyvin! Kunhan se on semmosta juoksevaa vesiliukosta liimaa. Ja tietenki kannattaa seki tarkistaa, että purkissa mainitaan liiman olevan kuivuttuaan väritöntä. Mie laitoin seokseen noin 0,5 dl liimaa ja 0,5 dl vettä, sen jälkeen sekotin hyvin. Siitä pitäs tulla semmosta aika vesimäistä, koska se ei saa olla liian paksua. Helpottaa huomattavasti servetin kiinnittämistä, ko se seos on mahollisimman ohutta. Ohje liimavesi seokseen siis on: yks osa liimaa ja yks osa vettä.




Sitten vain kiinnittään! Ekana levitettään vähän liimavettä parin sentin levyselle alueelle varjostimmeen koko pittuueelta, että se servetti saa vähän tarttumapintaa siihen varjostimmeen. Sitten aletaan yhestä kohasta servetin päältä varovasti siveleen sitä liimavettä, niin että se alue pikku hiljaa suurenee ja suurenee, ja lopulta se koko servetti on kiinnitetty. Sen takia sinne servetin alle ei tarvi laittaa liimavettä ko vain kaitaselle alueelle, koska servetti on niin ohut, että sitä liimavettä pääsee kyllä sen läpi siitä päältäki. Jos sitä laittas eka varjostimmeen ja sitten vielä lilluttais sen servetin päältäki, niin se on aika väistämätöntä, että se servetti lähtee menneen rikki, koska se mennee liian kosteaksi ja lähtee mössääntyyn. Pehmeä sivellin on ihan ehoton tässä!! Koska sitä liimavettä pittää tosi varovasti levittää. Se servetti on niin valitettavan haurasta ko se kastuu.



Servetti kiinnitettynä yhdestä kohdasta alle laitetulla liimavedellä.

Sitten lähetään vain valelemaan servetin päältä tasaisesti suurentaen aluetta koko ajan.

En suosittele siveleen sitä servettiä sieltä täältä, vaan suurentakaa tuota yhtä aluetta tasasesti, koska siten välttyy suurimmilta rypyiltä, ilmakuplilta ja repeämiltä. Mulla ainaki muuten asettu tämä servetti sillälaila, että se toinen reuna ei ollu suora, niin leikkasin sen sitten suoraksi vähän ennenkö olin liimannu koko servetin. Muistakaa varovasti, ettei repeä!!



Yhtä kohtaa ei kannata jäähä jauhattaan sillä liimaveellä liian pitkäksi aikaa, koska sitten käy niinkö mulle ja se repeää. Hätä ei kuitenkaan ole kamala, koska sen saa korjattua ihan suht sievästi, ko varovasti taputtellee sen sillä siveltimellä paikalleen. Se kuvio saattaa vain vähän kärsiä.

Revenny kohta.

Revenny kohta korjattuna.
Sitten teillä varmasti jäi niitä ylimääräsiä kaistaleita repsottaan sinne varjostimen ylä- ja alapuolelleki, niin ne vain käännetään sinne varjostimen sisäpuolelle ja leikataan ylimääräset pois. Mie jätin ehkä puolensentin verran sitä sinne sisäpuolelle ja kiinnitin senki sillä liimaveellä.



Sitten toinen servetti kiinnitettään ihan samalla systeemillä: nypyläreunat pois, toinen kerros servetistä pois ja mallaillaan oikealle kohalle. Saumakohta kannattaa laittaa kohikkain just eikä melkein, koska jos se mennee vähän päällekkäin, niin se näkkyy tummempana viivana, ko laittaa valon päälle, ko varjostin on valmis. Mie laitoin ekan servetin sauman viereen vähän liimavettä siihen varjostimen omalle kankaalle ja sitten kiinnitin sen toisen servetin varovasti siihen. Siitä sitten taas lähin pikkuhiljaa valeleen sitä servettiä sillä liimaveellä. Sitten se toinen reuna leikataan suoraksi niinkö ekassaki servetissä, ja ylä- ja alareuna käännettään varjostimen sisäpuolelle.



Ja suosittelen tosiaan semmosia servettejä, joissa on joku yks iso kuva keskellä tai sitten tosi tiheää kuviota koko servetti täynnä, koska sillon ne saa parhaiten aseteltua tuohon päälle sen kuvion kannalta. Minua ei ainakaan haittaa vaikka tuo minun kuvio ei ole jatkuva saumakohista, koska sitä ei häirittevästi huomaa, ko tuo kuvio on niin kirjava. Mulle oli tärkeää vain se, että kuviot mennee samansuuntasesti, eikä esimerkiksi niin että osa kukista on ylösalasin. Mutta jokainen mallailee servetit niinkö itte parhaaksi näkkee! :)


Tietenki sitten kolmas servetti vielä samalla systeemillä kiinni. Ja sen toinen reuna leikataan sitte sen ensimmäisen servetin sauman mukkaan, että ne natsaa just yhteen. 


Tässä kolmannen servetin reuna on leikattu ensimmäisen servetin reunan mukaisesti.

Niinkö huomaatta, niin mulla jäi tuommonen kolmio alue ilman servettiä, ja lisäks yks pienempiki alue, mutta leikkasin niihin oikean muotoset palaset ja kiinnitin samalla tekniikalla.



Varjostin on nyt valmis ja saanu uuen ilmeen! Mulla ainaki väkisellä jäi siihen tuommosia ryppyjä, ko en uskaltanu liian rajusti sivellä sitä sileäksi, mutta minua ne ei häiritte. Ne on itteasiassa ihan kiva lisä tuossa. :) Sitten tosiaan varjostin vain jonneki rauhassa kuivumaan ja aletaan tuunaan pöytälampun jalkaa!



Mulla tässä pöytälampussa on tuommonen keraminen pyöreä jalka. Halusin sen sitte maalata vähän tuohon varjostimmeen sopivammaksi, joten otin esille jo aikasemmissaki postauksissa tutuksi tulleen Clas Ohlsonin turkoosin kalustemaalin! Tuo kalustemaali on kyllä siitä kiva, että se on vesiohenteinen, joten välineet voi sitten pestä ihan vain veellä ja saippualla. Olen aikasemmin käyttäny tosi paljon liuotinohenteisia kalustemaaleja, ja niitä välineitä on rasittava putsata esimerkiksi tärpätillä... Näistä Clasun maaleista löytyy kaikkia tosi herkullisia ja neutraalejaki värejä suht edullisesti, niin suosittelen kyllä! :) Ja ne samat värit tais löytyä spraymaaleinaki, jos oikein muistan!


Ekana pyyhin tuon jalan rätillä puhtaaksi ja sitten vain maalasin sen ympäriinsä. Annoin sen kuivua pari tuntia ja maalasin vielä kertaalleen joka puolelta, että se alkuperänen väri varmasti peitty. Ja näin beigestä jalasta saatiin vaaleanturkoosi helpolla tavalla.


Jalka maalattuna vasta kerran.
Ja saanko esitellä: vähän kulahtaneesta pöytälampusta supersöpöksi katseenvangitsijaksi! :) Vähän sotkusta ja tarkkaa hommaa, mutta silti mukavaa ja varmasti saa ajatukset muualle kaikesta muusta. Halvalla ja helposti saa vanhastaki pöytälampusta enemmän omistajansa näkösen.



Kannattaa kokkeilla, jos tuli lukiessa mieleen, että jostaki varaston perältä löytyy vanha pöytälamppu, joka ei ennää miellytä silmää. Kaupassa on nykyään niin miljoonaa erilaista servettiä tuhansissa eri väreissä, joten varmasti löytää itteä miellyttävät servetit, puhumattakaan maaleista millä voi maalata sitten tuon jalan mätsääväksi. :) Itteä jäi vähän mietityttään olisko tummansininen, vaaleanpunanen tai ihan vain valkonen ollu parempi jalan väri, mutta höpöhöpö, kyllä tuo kelpaa! :) Raikas se ainaski on. Ja tosiaan jos innostuit, niin voihan sitä pelkästään tuunata vain varjostimenki. Tai kokkeilla jotaki muuta ko servettiä, esimerkiksi ihan kangasta, tapettia tai lahjapaperia. Tapetin ja lahjapaperin kans varmaan vain joutuu liimaan kokonaan ensin toiselta puolela, ennenkö lähtee pinnottaan sitä. Servetin kans pinnotuksella hoituu koko homma, eli siinä mielessä se on pikkusen vähätöisempää! Kysäskää jos jäi kysyttävää. :)

Ei muutako luovuus valloilleen ja ideoimaan! Oikein lämpöstä elokuun viimistä viikkoa kaikille. :) Pahottelen jo etukätteen, jos seuraava värkkäily viivästyy syyskuun puolelle, ko se koulu alkaa tosiaan keskiviikkona ja ekalle viikolle on buukattu jo aika paljon äksöniä, ilmeisesti ihan viikonloppua myöten. Jännittävää, mutta silti niin hauskaa!

Värkkäillään taas ko keretään! <3

Terkuin, Sanna

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä :) juuri pari valaisinta hain facekirpun kautta ja onneks ehtii vielä kauppaan hakemaan servettejä...

    VastaaPoista