sunnuntai 30. elokuuta 2015

RÄSYMATTORAKKAUTTA

Heissan! Sunnuntaista on näköjään tullu mulle blogipäivä. Meinasin suosiolla siirtää seuraavan postauksen vasta tulevalle viikolle, mutta tuli ihan kamala hinku kirjottaa teille ees jotaki. Mulla on siis kolme päivää koulua takana, ja voi että mie olen ollu ihan rättipoikki, ko kaikki on niin uutta ja jännää. Luulin tosiaan, että meillä olis ollu nyt viikonloppuna semmonen sosionomien leiri, mutta se onki vasta huomenna. Onneksi, niin sai kerätä viikonlopun voimia. Varsinki nyt, ko mulle pukkasi päälle vielä ihan järkyttävän flunssan. Kai seki kuuluu aina koulun alotukseen. Mutta ikinä ei ole niin kipeä ja väsyny etteikö jaksais käyä Ikeassa! Eli kävinpä siellä eilen bussilla huristelemassa ja taas kummallisesti tarttu kaikennäköstä pientä krääsää matkaan. Tarpeellista tietenki. Mutta mie kannatan jatkuvaa sisustamista, joten aina on tillaa uusille jutuille.

Nyt sitten siihen värkkäilyyn. Toteutin tämän värkkäilyn jo aikasemmin kesällä Pellossa, mutta nyt sitten sain vasta kuvattua lopputuloksen. Muutenki tämmönen helppo ja nopea ohje on kiva kirjottaa tämmösenä päivänä, ko aivot käy hittaalla ja aivastuksia tullee se sata kymmeneen minuuttiin. Heh! Tämän päivän värkkäily on siis aika yksinkertanen toteuttaa, ja sen voi mahollisesti koota jo kotoa löytyvistä tarvikkeista. Tännään mie siis esittelen teille, minkälaisen lattia-/sohvatyynyn mie tein räsymatosta. Koska muutama vuosi sitten räsymatot vei minut aivan mennessään, niin tämä tyyny soppii minun kotia ko nenä päähän. En varmastikaan ole ensmäinen enkä viiminen, joka tämän idean esittellee, mutta tästä vinkkiä semmosille, joille se ei ole sattunu silmään aiemmin! Tai muistutus niille, jotka on tähän ideaan törmänny, mutta se on jääny unholaan. :)

Tyynyn tekemisseen tarttet:
- räsymaton
- vanhoja tyynyjä
- vanhoja tyynynpäällisiä
- ison neulan ja paksumpaa lankaa (esim. kalalankaa)


Tarkotuksena on siis täyttää matto vanhoilla tyynyillä ja ommella se kiinni. Näinki simppeli homma! Mie löysin tähän tarkotukseen herkullisen värisen räsymaton Ruottin puolelta yhestä kaupasta. Enkä muistaakseni maksanu siitä ko 7-8 €! Eli ei paha. Tietenki tähän voi käyttää vanhoja räsymattojaki, jos löytyy semmonen sopivan kokonen ja ehjä. Se vain tietenki kannattaa pestä ennen käyttöä. Nykyään vaikka mistä kaupasta löytää nuita pieniä räsymattoja edulliseen hintaan, mutta tietenki vanhalla räsymatolla on ihan oma tarinansa. :) Tämä minun matto on kooltaan noin 130cm x 60cm.


Roope toimi tämän värkkäilyn laadunvalvojana.
Tähän tarkotukseen käy oikein hyvin täytteeksi vanhat tyynyt, jotka on menny semmosiksi muodottomiksi ja muhkuraisiksi. Ko laittaa niitä vain tarpeeks monta maton sisälle, niin ne ajjaa täytteen asian oikein hyvin! Mie laitoin tähän sisälle neljä tyynyä. Helpottaan vähän hommaa, käytin tähän kans kaks vanhaa tyynynpäällistä. Eli laitoin yhen tyynynpäällisen sisälle kaks tyynyä niin, että saatiin kaks isompaa tyynyä. Ko tekkee tällä tekniikalla, niin ei tarvi erikseen alkaa ompelleen semmosta vuoripäällistä niille sisätyynyille.Sitten mie otin sen maton, laitoin sen kaksin kerroin ja ompelin ne pitkät sivut kalalangalla kiinni. Ko molemmat sivut on ommeltu, niin kääntää sen "mattopussin" ympäri eli niin, että ne saumat jää sinne sisäpuolelle. Alla olevista kuvista näkkee vähän, minkälaista ompelutekniikkaa mie käytin.Matto ommeltuna kiinni pitkiltä sivuilta ja käännettynä ympäri.
Sen jälkeen ne kaks tyynypussukkaa laitetaan sitte tuonne sisälle mahollisimman tasasesti ja ommellaan tuo aukinainen sivu kiinni. Mie ompelin sen sillai, että nuo maton hapsut jäi koristeeksi roikkuun, koska minusta ne on ihan hauska lisä tuossa tyynyssä. Sen voipii kuitenki ommella sillaiki kiinni, että käännäyttää ne hapsut tuonne sisäpuolelle ja ompelee sen reunan kiinni. Niitä ei kannata kuitenkaan leikata pois, ettei se matto lähe purkaantuun. Tämän pystyy varmaan kyllä ompeleen esim. saumurillaki kassaan, mutta en sitten tiä miten neulat kestää.. Sen takia itte ompelin käsin ja kalalangalla, koska se on kestävää. Yks vaihtoehtohan on laittaa tähän vetoketjuki, jos haluaa päästä välttämättä vielä joskus käsiksi niihin sisätyynyihin. Mie en sitä nähny niin tarpeelliseksi, ko tuon kalalangan saa kyllä helposti purettua pois ja ommeltua uuesti, ei nimittäin ollu kovin monen minuutin homma. Ja olen vähän heikkohermonen ompeleen vetoketjuja... :D


Ja valmista tuli, tyyny on valmis käyttöön! Mulla tämä räsymattotyyny on ollu pääasiassa käytössä sohvalla, koska mulla ei ole sohvassa käsinojia, niin se on vähän niinkö ajanu käsinojan asian. Ja tuo minun räsymatto on niin pehmonen, että vahinkopäikkäritki maistuu oikein hyvin. Tämä tyyny on vähän semmonen joka paikan -tyyny, tosi monipuolinen kyllä olohuoneessa. Voi käyttää niin sohvalla, ko lattiallaki. :)
Mulla on täällä kotona nyt aika paljon kaikkia neutraaleja sävyjä, varsinki huonekaluissa, niin tämä kyllä tuopii ihanasti vähän väriä tänne! Räsymattotyynyilla varmasti sais ihanan löhönurkkauksen vähän isompaan kotiinki. Ko vain jaksaa isommasta matosta tehhä tämmösen, niin se ajjaa kyllä täyellisesti säkkituolin tehtävän. Siihen varmasti onnistuu tyynyjen sijasta laittaa niitä säkkituolirakeita, vaikka jostaki vanhasta säkkituolista, jos ei raski uusia ostaa. Painavahan siitä tullee, ko se matto painaa tosi paljon, mutta kestävä ainaki! Ja ihana. En tiä mikä nuissa räsymatoissa niin vettää puoleensa. Onneksi mulla on nyt tämä "minisäkkituoli" täällä silmänruokana sen aikaa, ko saan joskus semmosen isomman tehtyä. Pittää vain löytää ensin se täyellinen matto... Mutta siinä jolleki muulle inspistä, mie jään vielä toistaseks haaveileen siitä. :)

Plus pikkuvinkki semmosille joilla on lemmikkejä! Varmasti esimerkiksi koirat tykkää loikoilla tämmösen jättityynyn päällä. Eli jos siis on miettiny, että mistä sitä tekis koiralle oman pedin, niin miksipä ei räsymatosta ja tyynyistä. Varmasti kestävä ja mielusa alusta nukkua!Mie alan nyt löhöileen minun räsymattotyynyllä teekupin kans parannellen tätä flunssaa, että jaksaa huomenna lähteä skarppina kohti Naantalia leireilemään! Elokuun viimisiä päiviä viiään ja tunnelmallinen syksy on jo kovvaa vauhtia tulossa. Luvassa onki jotaki tunnelmallista värkkäilyä, katotaanpa saisinko sen värkättyä vaikka jo seuraavaan postaukseen. :) Kivvaa tulevaa viikkoa ja muistakaa ottaa pieniä lepohetkiä välillä, vaikka sitten sen räsymattotyynyn kans!

Terkuin, Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti