keskiviikko 5. elokuuta 2015

BETONISTA TUNNELMAA TULEVAAN SYKSYYN

Hellurei! Nyt on käyty Turussa kattomassa minun uus koti ja tutustumassa pikasesti uuteen tulevaan kotikaupunkiin. Hyvältä vaikuttaa, niin kämppä ko kaupunkiki! Vaikka vähän tämmöstä pikkukylän kasvattia hirvittää, että miten sitä tottuu tuommosseen ison kylän hulinaan. :D Reilu pari viikkoa kuiten jäljellä vielä lopulliseen muuttoon, ja siihen parriin viikkoon mahtuuki paljon äksöniä, mm. heihei Seinäjoki -läksärit tyttöjen kanssa, reissu pohjosen kotia ja viimiset raivokkaat muuttopakkailut. En siis ole nyt kiireiltäni ehtiny kauheasti värkkäileen, mitä nyt pari juttua on vähän vaiheessa, jotka oottelee loppusilauksia tai viimesiä kuvailuja.


Nyt esittelen teille kuitenki yhen jutskan, minkä toteutin aikasemmin kesällä, ko olin Pellossa käymässä. :) Tännään on siis vuorossa betonista valmistetut kynttilänjalat. Nämä on kyllä minun mielestä niin ihanat, että oikein palan halusta päästä poltteleen näissä kynttilöitä uuessa kodissa! Näihin minun kynttilänjalkoihin tuli ehkä hiukka liian isot reijät kynttilöille, mutta kerron kyllä vinkin, miten te voitta saaha mahollisesti sopivammat kolot. :) Koska isähän oli multa salassa sitten valanu kynttilänjalat tällä uuella systeemillä, joten minun hääty heti soittaa sille ja kysyä, että kerroppa nyt tarkkaan mitä teit, niin tiän kertoa blogissa.

Näitten kynttilänjalkojen valmistukseen tarttet:
- erikokosia ja mahollisesti erilaisia muovipulloja
- betonijauhetta ja siihen vettä
- vanha ämpäri massan valmistukseen
- jonku härpäkkeen millä sekottaa betonijauhe ja vesi (esim. porakone ja siihen päähän kuvissa näkyvä laastivispilä)
- muurauslastan tai esim. vanhan lusikan
- vanhoja kruunukynttilän pätkiä
- kumisia pullonkorkkeja, jos ei haittaa että kynttilänreijät on vähän reilut, tai sitten vaihtoehtosesti ilmastointiteippiä
- sahan ja mattopuukon (voit mahollisesti pärjätä pelkällä mattopuukollaki)
- joku vanha havillinen rätti

Elikäs siis tässä on tarkotuksena vallaa se betoni nuihin muovipulloihin. Näitähän voi tehä niin paljonko itte haluaa, tai ihan vain sen pariki kappaletta. Mie tehin näitä kolme: yhen 0,33l pullon ja kaks erinäköstä 0,50l pulloa. Ihan ekana ne pullot kantsii ihan vain puhistaa, ettei niihin jää mittään limpparin jämiä tai muita semmosia pohjalle.


Sittenkö pullot on puhtaita, niin häätyy pullojen kauloista päästä erroon. Eli tässä kohtaa tarttee sitä sahhaa, mutta saattaa onnistua myös mattopuukolla! Minun pulloihin käytettiin sahhaa. Siitä kohtaa mistä itte näkkee parhaaksi, niin pullonkaula poikki. Näitten pullojen kaulat meni poikki vähän korkkien alapuolelta.


Sitten sekotettaan vanhassa ämpärissä se betonijauhe ja vesi sopivan paksuseksi. Kannattaa kattoa siittä betonijauhepussin kyljestä vähän sitä suhdetta, että paljonko vettä ja paljonko sitä jauhetta. Mie en ossaa sanoa paljonkohan nuihin minun pulloihin meni mitäki, ko se massa tehtiin ihan mututuntumalla... Kuitenki niin ettei se betoni ole liian jämäkkää eikä liian juoksevaa. :D Sillai että se on helppo lappaa sitten niihin pulloihin. Tähän valmistukseen käypii kyllä ihan mikä vain betoni- tai sementtilaasti, mitä sattuu itteltä vain löytyyn. Esimerkiksi tämä kuivabetoni on edullinen ja hyvä vaihoehto. Ja tämä kaikkihan on tosihhaan parasta tehä ulkona, ko on vähän sotkusta hommaa nimittäin.


Sitten ne kumikorkit (tai ilmastointiteippi) ja kynttilänpätkät esille. Tässä minun versiossa nuilla kynttilänpätkillä nyt ei ole muuta virkaa, ko toimia korkinupottajina tuonne betoniin. Plus tietenki siittä saa vähän osviittaa, että kuinka syvälle se korkki kannattaa upottaa, ko näkkee kuinka syvälle se kynttilänjuuri mennee. Toinen mahollisuus tehä ne kolot on sitten tuon korkin sijasta käyttää ilmastointiteippiä. Eli pyörittellee sen kynttilänpätkän ympärille ilmastointiteippiä ajamaan sen korkin asian. Näin saapii vähän oikeamman kokosen reijän kynttilälle siihen jalkaan. Ainaki nimittäin näissä minun käyttämissä kumikorkeissa se ympärys oli selvästi isompi ko se kynttilänympärys. Sehän on oikein hyvä, jos joltain löytyy semmosia korkkeja jotka tukevasti imasee ittensä siihen kynttilänpätkän ympärille!

Yhteenvetona: Tämän kynttilänpätkähässäkän ideana (tehit sitten korkilla tai ilmastointiteipillä) on siis tehä siihen kynttilänjalkaan se paikka sille kynttilälle. Nuo kumikorkit on hyvä valinta näihin, koska ne kätevästi irtoaa tuosta betonista sen kuivuttua, ja niillä saapii siistin kolon tehtyä. Ainoa miinus on tosiaan se, että niistä tullee vähän liian isot reijät kynttilälle... Isä sano, että siinä teipatussa kynttilässä oli se huono puoli, että sitä joutu käyä aina välillä vähän liikauttelemassa siinä kuivumisen aikana, ettei se jää kiinni. Voihan se olla ettei se jääkään, mutta vahingon välttämiseksi suosittelen välillä esim. pientä kynttilän pyörittelyä siinä kuivumisprosessin aikana! Mutta kuulema seki sitten hyvin irtosi, ko oli muistanu liikutella. :)
Ja mie tohelo hoksasin, ettei ole yhtä ainutta kuvvaa seuraavasta täyttövaiheesta. Tässä vaiheessa siis sillä muurauslastalla tai lusikalla lapetaan pullo kerralansa melkein täyteen sitä betonia. Välillä kannattaa kopsutella sitä pullon pohjaa vaikka pöytää vasten, niin ilmakuplat sun muut tasottuu siellä pullossa. Sittenkö on omasta mielestä hyvin sitä betonia pullossa, niin otetaan se korkki ja pistetään kynttilänpätkä sisälle (alla näkkyy mallikuva), ja upotetaan se sinne betoniin suurinpiirtein keskelle. Jättää sen korkin sillälaila, että se korkin reuna jääpii betonin "pinnalle". Ei tosiaan kannata ihan täyteen täyttää sitä pulloa, ko se betoni pursuaa sitten yli sieltä, ko tuo korkki tungetaan sinne. Mutta sittenkö se korkki on omasta mielestä sopivalla kohalla, niin märällä rätillä pyyhkäsee sen pullon joka puolelta suht puhtaaksi. Nämä samat vaiheet sitte toistettaan niihin kaikkiin pulloihin. Vaihtoehtona tässä sitten on se kynttilänpätkä, mikä on vuorattu sillä ilmastointiteipillä. Elikäs upotettaan se teippikynttilä korkkihässäkän sijasta sinne betoniin.Mie vein nämä sitten pannuhuoneeseen kuivuun. Ne saapii siellä ainaki päivän kuivua, mutta suosittelen kahta. Mulla oli päivän kuivumassa, mutta ne oli vähän kosteita vielä, ko poistin sen pullon. Sittenkö ne näyttää kuivilta, eli betoni on saanu vaaleamman värin ja ko se tunnostaa pullon läpi kovalta, niin voipii nuo kynttilät ja korkit kaivaa poijes. 

Ko sen kynttiläkorkki tai kynttiläteippi viritelmän on kaivanu pois sieltä, niin mattopuukolla varovasti vetasee kyljen pullosta auki pitkittäissuunnassa. Sitten ottaa avuksi vaikka jotku pihdit ja niillä vetasee sen pullon tuosta ympäriltä poijes. Pihdit sen takia ettei satuta itteä terävän pullonreunan kans! Ja saapiipa niillä paremman otteenki siitä auki repsottavasta muovista. Jos ne vielä tunnostaa kosteilta, niin antaa niitten sitte vielä ihan rauhassa kuivua päivän tai kaks! Näköjään olen vauhti päällä tehny näitä kynttilänjalkoja, ko tästä pullon poistamisestakaan ole ainoatakaan kuvvaa... Anteeksi! :) Toivottavasti minun sepustuksista kuiten saa selvää.

Mutta tadaa! Tältä niitten kynttilänjalkojen tulis näyttää, ko kaikki "muotit" on joka puolelta poistettu. :)


Minua ei kyllä haitannu, että ne kolot oli vähän liian isot, ko kieritin sitte vähän foliota kynttilänjuureen, niin kyllä pysy pystyssä. Ja ihanat näistä minusta tuli, vaikka itte sanonki! Tuommonen karhea ja harmaa kivipinta on niin kivannäköstä. Eikä yhtään haittaa, vaikka näköjään mulla jäi muutamat ilmakuplatki tuonne. Mahtavan persoonalliset ja pyssyypähän hyvin pystyssä, ko sitä painoa nuilta löytyy ihan kivasti. Soppii tämmösenään ihan ulko- ja sisäkäyttöön, esimerkiksi meillä kotona varmasti kivannäköset grillikatoksessa hämärällä!

Olisin halunnu esitellä teille vielä lopputuloksesta kuvia sisätiloissa, mutta oli niin vauhikas reissu Turussa, että unohtu siellä ottaa kuvat, vaikka kamera oli mukanaki sitä varten... Ja tosiaan nyt kynttilänjalat on Turussa ja mie Seinäjoella. Ehkäpä mie esittelen minun uuen kodin täällä vielä joskus, jos vaikka sattuu semmonen ajanjakso ettei ehi värkkäileen ja "jemmavärkkäilytki" on vähissä. Pääsee siinä samalla kynttilänjalatki paremmin oikeuksiinsa, ko kuvvaa ne osana sisustusta!Tässäpä siis ideaa vähän erilaisiin kynttiläjalkoihin, ja näin sai taas melkein joka kodista löytyvät härpäkkeet uuteen käyttöön. Semmonen vinkki vielä tähän loppuun, että jos ei tykkää siittä, että nuista kynttilänjaloista irtoaa vähän semmosta betonipölyä, niin ne voipii kyllä pinnottaa oikeanlaisella lakallaki. Varmaan jotaki semmosta lakkaa kannattaa käyttää, joka ei ole vesiohenteista, niin pyssyy paremmin, sano joku minua fiksumpi tässä asiassa. :D Ja miksei nuita kynttilänjalkoja voi vaikkapa maalataki, jos ei niin itte välitä tuosta betonin omasta väristä. Voishan näihin sopia joku ihana metallinhohtonen maaliki... ;)

Voin sanoa, että tämä ohje oli jostaki syystä tosi haasteellinen koittaa kirjottaa mahollisimman ymmärrettävällä suomella! Huh huh... Että kysykää ihmeessä, jos jäi vähänki joku kohta epäselväksi. :) Tunnelmallista syksyn oottelua ja nähhään värkkäilyjen merkeissä! <3

Terkuin, Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti